Show simple item record

Characterisation of chosen types of dairy products

dc.contributor.advisorVítová, Evacs
dc.contributor.authorMusilová, Lenkacs
dc.date.accessioned2019-04-04T02:55:33Z
dc.date.available2019-04-04T02:55:33Z
dc.date.created2015cs
dc.identifier.citationMUSILOVÁ, L. Charakterizace vybraných typů mléčných produktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.cs
dc.identifier.other77196cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11012/38263
dc.description.abstractCílem této diplomové práce bylo navrhnout technologii výroby měkkého sýru s bílou plísní na povrchu v poloprovozních podmínkách za použití nepasterizovaného mléka, které pochází od krav pasoucích se na louce. Tímto způsobem jsem se chtěla přiblížit tradiční výrobní technologii, nad kterou v dnešní době převládá průmyslová. Vyrobené sýry byly podrobeny senzorické analýze za účelem zjištění jejich chutnosti a přijatelnosti pro běžné spotřebitele. Senzorické hodnocení prováděly dvě komise, studentů a seniorů. Mezi hodnocením oběma komisemi byly patrné rozdíly, obě komise však na závěr sýr hodnotily jako „dobrý”. K tomu přispělo především horší hodnocení chuti (flavouru) vzorků, která byla poměrně výrazná a nezvyklá pro české konzumenty.cs
dc.description.abstractThe aim of this thesis was to design technology of production soft cheese with white mold on the surface in a pilot plant conditions using unpasteurized milk that comes from grazing cows. This way I wanted to be closer to the traditional cheese manufacturing technology, over which today dominates the industrial. Final cheeses were subjected to sensory analysis in order to determine their acceptability for ordinary consumers. Sensory evaluation was carried out by two committees: students and seniors. Between the two committiees were noticeable differences, however, both commissions at the conclusion assessed the cheese as „good”. This evaluation was mainly based on lower ratings of taste (flavor) of the samples, which were quite strong and unusual for Czech consumers.en
dc.language.isocscs
dc.publisherVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemickács
dc.rightsStandardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezenícs
dc.subjectSýr s bílou plísní na povrchucs
dc.subjecttechnologie výrobycs
dc.subjectsýr z nepasterovaného mlékacs
dc.subjectsenzorická analýza.cs
dc.subjectCheese with white mold on the surfaceen
dc.subjectmanufacturing technologyen
dc.subjectraw milk cheeseen
dc.subjectsensory analysis.en
dc.titleCharakterizace vybraných typů mléčných produktůcs
dc.title.alternativeCharacterisation of chosen types of dairy productsen
dc.typeTextcs
dcterms.dateAccepted2015-06-04cs
dcterms.modified2015-06-05-08:46:40cs
thesis.disciplinePotravinářská chemie a biotechnologiecs
thesis.grantorVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. Ústav chemie potravin a biotechnologiícs
thesis.levelInženýrskýcs
thesis.nameIng.cs
sync.item.dbid77196en
sync.item.dbtypeZPen
sync.item.insts2019.06.21 06:28:26en
sync.item.modts2019.05.18 18:46:11en
dc.contributor.refereeBuňka, Františekcs
dc.description.markBcs
dc.type.drivermasterThesisen
dc.type.evskpdiplomová prácecs


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record