Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Navržený obytný soubor se nachází v městské části Brno – Komín. Navrhované místo je situováno v komplexu dalších rodinných domů se širokým zázemím pro rodinný život. Obytný soubor vychází z daného prostředí, které je atraktivní pro rodiny s dětmi. Nosná myšlenka celkového pojetí je využít vrstevnicového charakteru parcely a mírným pootočením domů dosáhnout co nejpěknějších výhledů každého jednotlivého objektu. Návrh tvoří tři druhy rodinných domů. V nejnižším místě parcely jsou umístěny řadové domy, na ně navazují dva typy atriových domů, které jsou rozmístěny v mírném svahu až po úpatí pahorku, na kterém je umístěna vila s jedinečným výhledem do okolí. Projekt navazuje na drobnou sousední zástavbu pravidelných rodinných staveb, zároveň si však ponechává svou vlastní koncepci, aniž by narušil ráz okolní krajiny.
The proposed residential complex is situated in the town district Brno – Komín. The proposed place is located in a complex of other family houses with numerous family life possibilities. The residential complex relates well with the environment which is attractive for families with children. The supporting idea of the general conception is to utilize the counter-line character of the building estate and use a gentle rotation in order to achieve as beautiful lookouts in each property as possible. The proposal consists of three types of family houses. Terraced houses are situated in the lowest part of the building estate and they are followed by two types of atrial houses distributed throughout a gentle slope. These continue until the foothill, on which a villa is located with a unique lookout in the surroundings. The project is a continuation of a tiny neighboring estate of regular family buildings, it however retains its own conception without disturbing the character of the surrounding landscape.
Description
Citation
VRABCOVÁ, A. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Milan Košař (předseda) doc. Ing. arch. Jaroslav Drápal, CSc. (člen) Ing. arch. Miloš Dvořák (člen) Ing. arch. Hana Ryšavá, CSc. (člen) Ing. Jaroslav Štikar (člen)
Date of acceptance
2015-05-26
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO