Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Parcela se rozkládá na území brněnské části Komín severně od řeky Svratky. Lokalita je velmi dobře dostupná do centra Brna, a zároveň se nachází na jeho okraji. Napojení na přírodu a hlavní cyklostezku je také bezesporu výhodou. Samotné území sousedí se zástavbou řadových rodinným domů z jihu(ulice Houškova) a ze západu(ulice Pastviny). Ze severu se sběrným dvorem a zalesněnou částí. V současné době slouží jako zahrádkářská kolonie. Základní myšlenkou bylo vytvořit kompozici dvou až třípodlažních rodinných domů, která by nenarušila okolní stávající zástavbu, ale vytvořila vlastní uzavřený celek. Urbanistický koncept je založen na podlouhlém veřejném prostoru ve tvaru části výseče kružnice. Vyplývá z tvaru parcely, která má podlouhlý tvar, který se postupně zužuje. Vytvořil jsem pobytovou ulici která se nachází v centru bydlení. Ulice a veřejné prostory jsou doplněny o městský mobiliář mmcité. Jednoduchá urbanistická struktura je přehledná a její uzavřenost dodává pocit bezpečí. Tuto strukturu doplňují další dva uzavřené veřejné prostory. Celý koncept se přizpůsobuje svažitému terénu. Hladní příjezd je z ulice Pastviny. Pro pěší je mimo již zmíněného umožněn přístup od ulice Houškova. Dopravně je soubor obsluhován jednosměrnou okružní komunikací.
The plot is located in the territory of Brno- Komín northly of the river Svratka. The location is easily accessible to the city center. Connection to nature and the main bike path is also undoubtedly an advantage. The actual area adjacent to buildings terraced family home in the south (street Houškova) and west (street Pastviny). From the north to the grass- Justice and forested areas. It currently serves as allotments. The basic idea was to create a composition of two or three-storey houses, which would not undermine the existing surrounding buildings but created its own closed unit. Urban concept is based on an elongated public space-shaped portion of a circle. This stems from the shape of a parcel which has an elongated shape, which gradually narrows. I created a comfortable street which is located in the center of the housing. Streets and public spaces are complemented by mmcité street furniture. Simple urban structure is clear and its closeness gives a sense of security. This structure is complemented by two other enclosed public spaces. The whole concept adapts to the sloping terrain. Fasted arrival from the street Pastviny. For walking it is out of the aforementioned gain access from the street Houškova. Transportation is served by a set of one-way ring road.
Description
Citation
SAIDA, O. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Ľubica Vítková, Ph.D. (předseda) doc. Ing. arch. Maxmilian Wittmann, Ph.D. (člen) Ing. arch. Tomáš Havlíček (člen) Ing. Stanislav Mikeš (člen) Ing. arch. David Prudík (člen)
Date of acceptance
2015-05-25
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO