Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Obytný soubor se nachází v městské části Brno-Komín v lokalitě stávajících zahrádek mezi ulicemi Pastviny a Houškova. Okolní zástavba se vyznačuje vysokou různorodostí, kde se mísí původní vesnická stavení s panelovým sídlištěm z konce 80. let a nově navazující zástavbou z přelomu tisíciletí. Proto se celý návrh snaží neinvazivně vstupovat do stávajících hmotových struktur a spíže vycházet ze základního uspořádání okolní nízkopodlažní zástavby, které kombinuje a je určujícím prvkem celé kompozice. Snahou je spojit bydlení s vysokou hustotou s kvalitním formováním veřejného prostoru. Celý prostor lze zároveň chápat jako hranici mezi městskou strukturou a přírodou, kterou se snaží návrh změkčit. Obytný soubor je tvořen třemi hlavními hmotami a reaguje na hlavní myšlenku návrhu, a to princip baugruppe. Objekty v sobě kloubí vlastnosti bytového a rodinného domu.
Residential complex is located in district Brno-Komín surrounded by garden colonies among Pastviny and Houškova streets. Local structures are characterized by significant diversity, where the old village houses, block of flats from 80s, and detached houses from 21st century are represented. The design is not trying to enter local structures inappropriately. The major afford is to combine high density and low-rise housing with quality of public space. We are able to understand whole area as the border between the city structures and countryside, that is soften by designed objects. Complex is formed by three main buildings, which also confront the idea of baugruppe. Houses combine characteristics of block of flats and detached houses.
Description
Citation
NOVOTNÝ, O. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Kamil Mrva, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) doc. Ing. arch. Iva Poslušná, Ph.D. (člen) Ing. arch. Pavel Bainar (člen) Ing. arch. Lenka Kropšová (člen)
Date of acceptance
2015-05-25
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO