Imobilizace vybraných glykanohydroláz

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Teoretická část této diplomové práce pojednává o celulolytických enzymech, jejich mikrobiálních producentech, možnostech využití takových enzymů v průmyslu a jak lze enzymy - nejen celulolytické - imobilizovat. Experimentální část se zabývá zkoumáním preparátů připravených imobilizací různých množství celulolytického komplexu komerčního preparátu Cellulast 1.5L na syntetické nosiče z polyethylentereftalátu - komerční Sorsilen, PET nosič a glutaraldehydem aktivovaný PET nosič. Aktivita enzymových preparátů byla sledována Somogyiho metodou spektrometricky. U imobilizovaného preparátu s nejvyšší aktivitou bylo stanoveno teplotní a pH optimum. Také byla sledována změna účinku mezi volným a imobilizovaným enzymem metodou měření poklesu viskozity substrátu v závislosti na degradaci jeho glykosidických vazeb.
The theoretical part of this thesis deals with cellulolytic enzymes, their microbial producers, the possibilities of using such enzymes in the industry and how can be enzymes - not only cellulolytic - immobilized. Experimental part examines the preparations created by immobilizing various amounts of the commercially used cellulolytic complex Cellulast 1.5L onto various synthetic carriers made of polyethylene terephthalate - commercially used Sorsilen, PET carrier and glutaraldehyde-treated PET carrier. Enzyme activity of these preparations was determined by Somogyi - Nelson method by spectrophotometry. For the highest activity immobilized preparation was determined the temperature- and the pH-optimum. The difference in effects change between the free and immobilized enzyme by measuring viscosity decrease of the substrate depending on the degradation of glycosidic bonds was also studied.
Description
Citation
REICHSTÄDTER, M. Imobilizace vybraných glykanohydroláz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-03
Defence
1. Diplomant seznámil členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomant akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Ekonomická bilance procesu ? doc. Španová: Nebyly problémy se stabilitou komplexu ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO