Ekotoxikologie nanočástic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou nanočástic, jejich chováním a ekotoxicitou v životním prostředí. Práce je zaměřena na stručný popis nanotechnologií, nejčastěji využívaných nanočástic v průmyslu, medicíně a dalších aplikacích. Zkoumá jejich zdroje úniku do životního prostředí a také výskyt v akvatickém a terestrickém prostředí. Z hlediska ekotoxikologie se zabývá testováním nejčastěji používaných a v životním prostředí nejvíce se vyskytujících nanočástic. Zároveň hodnotí, zda jsou současné ekotoxikologické testy dostačující, nebo zda je potřeba jejich úprava a zohlednění specifických vlastností nanočástic.
This thesis deals with the characterization of nanoparticles, their behaviour and ecotoxicity in the environment. A brief description of nanotechnology is given together with the overview of the most commonly used nanoparticles in industry, medicine and other applications. Their sources and their fate in the environment are further described. Possibilities of ecotoxicological testing of the most commonly used nanoparticles with the most frequent occurrence in the environment are evaluated. At the same time sufficiency of currently used ecotoxicological test is assessed and necessity of their modification owing to the specific characteristics of nanoparticles is discussed.
Description
Citation
VAVRČÍKOVÁ, V. Ekotoxikologie nanočástic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Josef Čáslavský, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. RNDr. Josef Novosad, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Poté komise vyslechla posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka se vyjádřila k jednotlivým připomínkám a dotazům. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO