Termální lázně Yverdon, pět smyslů v architektuře

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Koncept Místo, lázeňský park je v měřítku celého Yverdon Les Bains chápán jako jedna z významných ploch. Pól, který vyvolává interakce ve svém okolí. To je natolik různorodé, až se stává neutrálním. Výchozí hodnotu tedy tvoří samotný lázeňský park se třemi historickými budovami. Je vlastním světem, kde člověk může nerušeně relaxovat a naplno rozvíjet své smysly. Volný tvar ve volné krajině. Zdánlivě nahodilý jako jeho okolí. Dům má ovšem svou vnitřní strukturu a řád, nazval jsem jej “Malý svět pod velkou střechou”. Chci vytvořit prostředí, které bude jedinečné svou prostorovou skladbou, kde bude světlo a zároveň intimní šero, teplo, ale i chlad, prostředí plné vůní vybízejících k relaxaci, kde člověk začne opravdu vnímat celé své tělo. Je třeba myslet na to, že každý materiál má svůj specifický zvuk, tepelnou vodivost a strukturu. Základním elementem je právě voda. Prochází celým domem, rozděluje a zároveň propojuje jednotlivé provozy a prostory. Vytváří něco tak nesmírně důležitého, jako je atmosféra prostředí. Voda klidná, tekoucí, tryskající, padající nebo v podobě páry, propojuje vnitřní prostředí s venkovním. Pochází z termálního pramene z hloubky až 600 m. Pokaždé je taktéž formována prostorem, kterému chci dát neopakovatelný charakter. Člověk musí poznat, že vstoupil do lázeňského světa.
Concept In the measure of town Yverdon Les Bains the baths park is understood like one of the important spot which influences its surroundings. The surroundings give the impression of neutrality because of the differentness of its composition. So the baths park and three historical buildings in it create the most valuable element. It is independent world where people could relax and feel their senses. Free shape in the “free landscape”. It is seemingly haphazard like its surroundings. Although the building has its own inner composition which I call “Small world under large rooftop”. I would like to create atmosphere where would be unique inner space, light and intimate darkness, warm and cold, atmosphere full of nice smell. Each material has its own sound, temperature and surface. The basic element of the baths is water. It is going through the building, connecting all the parts of the baths and creates special atmosphere. People have to know they entered in to the baths world.
Description
Citation
ŠTUKHEIL, P. Termální lázně Yverdon, pět smyslů v architektuře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Marek Štěpán (předseda) prof. Ing. Josef Chybík, CSc. (člen) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) prof. PhDr. Petr Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. arch. Pavel Jura (člen)
Date of acceptance
2015-06-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO