• čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Domovská stránka repozitáře
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2015
  • Zobrazit záznam
  •   Domovská stránka repozitáře
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2015
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Polysacharid-proteinové gely

Polysaccharide-protein gels

Thumbnail
Zobrazit/otevřít
final-thesis.pdf (2.782Mb)
review_77190.html (11.92Kb)
Autor
Hájovská, Pavla
Vedoucí práce
Chytil, Martin
Oponent
Smilek, Jiří
Klasifikace
A
Altmetrics
Metadata
Zobrazit celý záznam
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá studiem gelace roztoků albuminu a směsných roztoků albuminu a vysokomolekulové kyseliny hyaluronové vlivem zahřívání. Studium bylo realizováno měřením reologických vlastností roztoků, vzniklých gelů i průběhu gelace. U proteinových vzorků ve vodě byl testován vliv koncentrace proteinu, vliv iontové síly a pH roztoku. U směsných roztoků byl testován vliv koncentrace a složení polymerní složky. Se zvyšující koncentrací polymerní složky dochází k posunu bodu gelace směrem k nižším hodnotám teplot, při rozdílu koncentrace 2 % (w/v) až o 5°C. Vzniklé gely vykazují vyšší hodnoty viskózního i elastického modulu. Obdobné chování bylo pozorováno i vlivem iontové síly, jako důsledek ovlivnění elektrostatických interakcí mezi řetězci polymeru a jako důsledek změny náboje polymeru vlivem snížení pH pod hodnotu pI proteinu.
 
This bachelor thesis deals with gelation of albumin solutions and mixed solutions of albumin and the high molecular weight hyaluronic acid due to heating. Study was carried out by measuring rheological properties of the solutions, formed gels and gelation process. For the protein samples in water, the effect of concentration, ionic strength and pH were tested. For mixed solutions, the effect of concentration and a composition of the polymeric component were tested. With increasing concentration of the polymeric component, the gel point is shifted towards lower temperature values, with the concentration difference of 2 % (w/v) up to 5°C. The resulting gels exhibit higher values of loss and storage moduli. Similar behavior was observed also in the samples influenced by the ionic strength as, a result of alternation of the electrostatic interactions between the charged groups of the polymer chains and as a result of change of this charge due to the pH reduced below the pI value of the protein.
 
Klíčová slova
Albumin, kyselina hyaluronová, polysacharid-proteinové interakce, gely, reologie, Albumin, hyaluronic acid, polysaccharide-protein interactions, gels, rheology
Jazyk
čeština (Czech)
Studijní obor
Spotřební chemie
Složení komise
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. RNDr. Vítězslav Otruba, CSc. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Termín obhajoby
2015-06-15
Průběh obhajoby
Klučáková – Proč byl pro měření zvolen systém deska-deska? Proč byla zvolena hodnota pH 4? Co se se vzorkem za zěchto podmínek stane? Taraba – Proč u vzorku A uvádíte výsledek na 1 desetinné místo a u dalších v rozsahu několika °C? Veselý – Co bylo cílem práce? Proč byly studovány gelovité systémy? Jak byl určen bod gelace?
Výsledek obhajoby
práce byla úspěšně obhájena
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/11012/38679
Zdrojový dokument
HÁJOVSKÁ, P. Polysacharid-proteinové gely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Kolekce
  • 2015 [135]
Citace PRO

Portál knihoven VUT | Ústřední knihovna na Facebooku
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Theme by @mire NV
 

 

Procházet

Vše v repozitářiKomunity a kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

Můj účet

Přihlásit seZaregistrovat se

Statistiky

Zobrazit statistiky využívání

Portál knihoven VUT | Ústřední knihovna na Facebooku
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Theme by @mire NV