Využití prvků CDTA a CFTA v elektronických obvodech a kmitočtových filtrech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce pojednává o aktivních prvcích v proudovém módu CDTA (current differencing transconductance amplifier) a CFTA (current follower transconductance amplifier). CDTA je prvek, jenž porovnává dva vstupní proudy. Výsledný proud vystupuje přes přídavnou svorku Z na zátěž. Vzniklé napětí je přes transkonduktanci g převedeno na výstupní proud, který může být kladný (X+ výstup) nebo záporný (X- výstup). CFTA využívá narozdíl od CDTA jen jeden proudový vstup. Je ukázáno aplikační využití prvků v kmitočtových filtrech a oscilátorech. Bylo navrženo několik filtrů 2. řádu realizující zároveň dolní, horní i pásmovou propust. Dále pak byla ukázána možnost převést filtry v různých topologiích s operačním zesilovačem na filtry s prvky CDTA a CFTA. Také byly navrženy oscilátory s využitím prvků CDTA a CFTA. Navržené obvody byly odsimulovány. Za účelem simulace byly vytvořeny tranzistorové modely prvků. Prvky je též možno realizovat pomocí součástek AD844 a MAX435. Střídavou analýzou byly ukázány modulové charakteristiky daných filtrů a v časové analýze ukázány průběhy výstupu oscilátorů. Součástí práce byla praktická realizace kmitočtového filtru druhého řádu s prvkem CFTA. Zařízení bylo uděláno jako deska plošných spojů v smd variantě. CFTA byl realizován pomocí prvků AD844 a MAX435.
Thesis deals about active component in current mode, CDTA (current differencing transconductance amplifier) and CFTA (current follower transconductance amplifier). CDTA compares two input currents. Outcome current comes trough added terminal Z to load. Caused voltage is transfered to output current by transconductance g. Output surrents shall be possitive (terminal X+) or negative (terminal X-). In contrast to CDTA, CFTA has one current input. Components were used in filters and oscillators. Some filters of second order realized simultaneously low, hight and nad pass were designed. Then, the transfer of filters with diverse topology with opperational amplifier to filter with CDTA and CFTA was shown. Some oscillators were designed. Designed circuits were simulated. Transistor models of CDTA and CFTA were created to purpose of simulation. This components can be realized by AD844 and MAX435. There are shown the conclusions of AC analysis of filters and transission analysis of oscillators. The thesis contains practical realization of second order frequency filter also. Device was made like a PCB by smd. CFTA was realized by components AD844 and MAX435.
Description
Citation
KOTLÁN, P. Využití prvků CDTA a CFTA v elektronických obvodech a kmitočtových filtrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Průša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Uveďte vztah pro podmínku oscilace obvodu na obr. 13. Jaké je harmonické zkreslení uvedeného výstupního signálu na grafu č. 5? Zapojení prezentovaného oscilátoru na obr. 13 modifikujte tak, aby obsahoval i další obvod určený pro stabilizaci amplitudy. Diskutujte neideální chování a parazitních vlastnosti prvku CFTA. Jaký mají vliv na kmitočet oscilace u obvodu na obr. 18? Uveďte i rovnici. Jaký je rozdíl mezi oscilátorem a zesilovačem? Jaké je harmonické zkreslení harmonického signálu? Co je to inpedance? Na jakém kmitočtu vytvořený přípravek pracuje?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO