Mapování QoS požadavků na síťové prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Problematikou konvergovaných sítí je dostatečné zajištění kvality služeb po celé délce komunikačního přenosu. Tato problematika je úzce spjata se službami pracujícími v reálném čase, jako jsou VoIP (Voice over Internet Protocol) a videokonference. Tyto služby vyžadují striktní dodržení kvalitativních parametrů, v opačném případě není jejich funkce zaručena. Tento problém do jisté míry řeší subsystém IMS (IP Multimedia Subsystem), který na základě sjednaných uživatelských profilů dokáže požadovanou kvalitu služeb zajistit. Teoretická část se proto zaobírá popisem vlastní struktury tohoto systému a protokoly určenými pro signalizaci v této síti. Dále jsou popsány jednotlivé mechanismy pro podporu kvality služeb, a to jak v přístupových, tak v páteřních sítích. V následující části je vysvětlen princip ustanovení kvalitativních požadavků mezi koncovými uživateli sítě. V praktické části jsou získané teoretické znalosti využity k návrhu a konfiguraci sítě, skládající se z různých technologií. Výsledný model je odsimulován v programu Opnet Modeler, který slouží pro návrh a testování paketových sítí. Na jednotlivých simulacích je znázorněn vliv mapování kvalitativních požadavků v jednotlivých přístupových sítích na technologie, které jsou podporovány v páteřní síti. Výstupem práce je podrobná analýza síťové komunikace a srovnání mechanizmů pro implementaci kvality služeb. V závěru budou shrnuty výsledky dosažených simulací.
The issue of converged networks is to ensure the sufficient quality of services along the entire length of the communication transmission. This issue is closely connected to the real-time services, such as VoIP (Voice over Internet Protocol) and videoconferencing. These services require strict adherence to quality parameters, otherwise their function is not guaranteed. This problem particulary resolves subsystem IMS (IP Multimedia Subsystem), which concluded on the basis of user profiles can provide the required quality of service. Therefore the theoretical part deals with the description of the structure of the system and protocols designed to signal the network. Various mechanisms to support quality of services in access and backbone networks are also described. The following section explains the principle of provision of quality requirements of end-user networks. In the practical part is this theoretical knowledge used for designing and configuration of the network consisting of various technologies. The resulting model is then simulated in Opnet Modeler program, which is used for designing and testing of packet networks. Each simulation shows the effect of mapping quality requirements in the different access network on technologies, which are supported in the backbone. The outcome of this work is detailed network analysis and comparison of mechanisms for implementing quality of service. The conclusion summarises all simulation outcomes.
Description
Citation
KONEČNÝ, Z. Mapování QoS požadavků na síťové prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Mácha, Ph.D. (člen) Ing. Petr Vychodil (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
V kapitole 1.1.1. uvádíte, že IMS umožňuje velké spektrum přístupů do sítě. Jako příklad jsou uvedeny zařízení poskytující paketový přenos dat a zařízení poskytující paketový přenos dat a zařízení používající okruhů. Jaké jsou další možné přístupy z onoho velkého spektra? Proč byl zvolen mezi jednotlivými směrovači a koncovými uživateli typ linky 10Base_T? Je tento typ linky dostatečný pro daný simulovaný scénář a objem provozu od uživatelů? Nemohla rychlost linky tvořit úzké hrdlo sítě a ovlivnit výsledky? Z jakého důvodu nebyla použita aktívní správa front (RED nebo jiná obdobná) u scénáře s podporou DiffServ QoS? V práci se nachází špatná citace z vlastní bakalářské práce studenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO