Ekonomická studie využití mobilní pásové pily v podmínkách ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na možností použití mobilních pásových pil. V práci je prováděna ekonomická analýza využití mobilní pásové pily pro zpracování dřeva. Dále práce hodnotí a analyzuje technologický řetězec výroby řeziva ve vybrané lokalitě. V první kapitole je provedena studie současného stavu technologického řetězce výroby řeziva. Druhá kapitola se zabývá zhodnocením stavu z pohledu zpracování dřeva ve vztahu k vybrané lokalitě výrobního zařízení. Ve třetí je provedeno zhodnocení možnosti použití mobilní pásové pily, což je provedeno na typu Husqvarna SMB-70. Ve čtvrté kapitole se hovoří o technologických variantách a stanovení kritérií pro výběr nejlepší varianty. Práce popisuje možnosti malopěstitele, který se snaží najít nejvhodnější variantu při prodeji lesa tak, aby z ní měl co největší finanční užitek. Práce se zabývá různými možnostmi výroby řeziva, ve kterých je zahrnuta pásová pila. Jsou zde ukázány technické parametry jednotlivých pil. Je zde stanovena pomocí ekonomických parametrů nejvýhodnější technologie pro získání řeziva. Cílem práce je na základě ekonomické analýzy vybrat vhodnou technologii výroby řeziva podle podmínek zpracovatelského zařízení.
The thesis deals with possibilities of using of mobile band saws. An economic analysis of band saw utilization for woodworking was carried out. Further the work evaluates and analyses the technological string of lumber production in a selected area. In the first part there is a study of current state of technological string of saw timber production. The second chapter deals with the evaluation of state in consideration of woodworking in relation to selected location of production facilities. The third part is focused on evaluation of possibilities of mobile band saw utilization that is carried out on Husqvarna SMB - 70. The fourth section describes technological variations and tries to determine criteria for choosing of the best variant. It details opportunities of a small - grower that tries to find the most suitable variant by selling a wood, so as it brings the maximum profit. The work deals with various possibilities of timber production in which the band saw is included. Technical parameters of particular saws are described here. And by means of economic parameters the most suitable technology for sawn wood production is determined. The goal of this thesis is to choose a suitable technology for timber production based on economic analysis and with regard to conditions of the processing plant.
Description
Citation
LOJDA, M. Ekonomická studie využití mobilní pásové pily v podmínkách ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (místopředseda) prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. (člen) doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Miroslav Neslušan (člen) Ing. Vladimíra Bayerová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-26
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Za jakých podmínek lze nasadit mobilní pásovou pilu, případně návratnost investice z hlediska objemu výroby a nákladů na provoz? 2. Vysvětlete jakým způsobem určíte kdy je ekonomicky výhodné koupit mobilní pásovou pilu pro výrobu řeziva v podmínkách ČR. 3. Vysvětlete pojem "fošna"? 4. Jak je u mobilní pásové pily zajištěna výroba kolmých stěn obrobku? 5. Jaká je životnost mobilní pásové pily? 6. Jaká je řezná rychlost pro obrábění mobilní pásovou pilou? 7. Jaké firmy na českém trhu dodávají mobilní pásové pily?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO