Mléko a mléčné výrobky a jejich význam ve výživě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této práce je rozbor složení mléka, jeho vznik, původ a místo tvorby a dále zhodnocení prospěšných i škodlivých vlastností mléka. Dalším aspektem této studie je důvod, proč bychom měli mléko konzumovat a zda je vůbec zdraví prospěšné. V následující částí práce je vypracování literární rešerše, jak mléko a různé výrobky působí na lidskou výživu a seznámení se s problémy konzumace mléka. V další části mé práce je popsaný průběh „cesty mléka“, tedy co všechno se děje s mlékem, jako výrobní surovinou, děje, jak probíhá technologie výroby a zpracování mléka, mléčných výrobků a polotovarů. Dále porovnání mých naměřených údajů s normovanými údaji, nebo s údaji na obalu.
This bachelor thesis is engaged in the analysis of the composition of the milk, its creation, origin and source and furthermore it is engaged in the evaluation of the beneficial and harmful properties of milk. Another aspect of this thesis is reasoning about why we should consume milk and whether it is even beneficial to health. In the following part of this work, the literature review is created about about how milk and different products affect human nutrition and the thesis is studying the problematics of milk consumption. The next part of my thesis describes the course of "milk route", which explains what is happening to milk as a raw material, then the technology of production and processing of milk, milk products and semi-finished products and also contains the comparison of my measured data with the standardized data, or the data on the packaging.
Description
Citation
ŠUBERTOVÁ, H. Mléko a mléčné výrobky a jejich význam ve výživě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Diviš: Úprava pH kyšky ? prof. Márová: Stanovení nášlehu smetany ? Rozdíl mezi terminací a pasterací ? doc. Španová: Co to je fosfatázový test ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO