Anténa pro impulzní širokopásmový signál

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá rešerší problematiky širokopásmových antén pro pásmo VHF a UHF. Zaměřuje se na kompaktní antény, které by byly potenciálně vhodné pro detekci elektromagnetických impulsů generovaných elektrickými výboji v olejovém dielektriku výkonových transformátorů. Jedná se o velice strmé impulzní signály s náběžnou hranou stovky pikosekund. V práci jsou představeny základní parametry antén a vybrány ty, které mají zásadní vliv na možnost použití antény ve zmíněné aplikaci. Z popsaných antén je vybrána nejvhodnější a je diskutován návrh jejích geometrických parametrů. Geometrie zvolené antény je navrhována tak, aby pracovní šířka pásma antény byla od cca 200 MHz do cca 1000 MHz. Nově navržená dvojitá diskónická anténa je simulována a jsou optimalizovány její rozměry. Posléze je provedena její výroba a změření klíčových vlastností antény důležitých pro zhodnocení schopnosti detekce výše charakterizovaných impulzních signálů. Porovnání je provedeno s příjmem a charakteristikami monokónické antény. Následuje závěrečné zhodnocení získaných poznatků a změřených údajů.
The thesis describes retrievals of broadband antennas for VHF and UHF. It focuses on a compact antenna, potentially suitable for detecting electromagnetic impulses generated by electrical discharges in the dielectric oil in power transformers. This pulse signals are very steep with hundreds pico seconds rising edge. The thesis presents basic characteristics of antennas and selects those which have a major influence on the possibility of using the antenna in selected application. The appropriate antena is selected and proposal its geometrical parameters is discussed. The geometry of the selected antenna is designed for working bandwidth from about 200 MHz to about 1000 MHz. The newly designed double discon antenna is simulated and dimensions are optimized. Antenna is made and key characteristics of the antenna important for evaluate the ability of detecting the above-identified pulsed signals is measured. Antenna is compared with gain and characteristic of monocone antenna. Acquired knowledge and measured data are evaluated.
Description
Citation
SMUTNÝ, M. Anténa pro impulzní širokopásmový signál [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (místopředseda) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ladislav Polák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Mikulášek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Miloš Klíma, CSc. (člen) Ing. Luděk Závodný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO