Návrh připojení malé vodní elektrárny do elektrické sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Predmetom tejto práce je návrh vyvedenia výkonu malej vodnej elektrárne Raštak. V úvode bakalárskej práce je popísaná principiálna schéma MVE, popis jednotlivých stavebných častí a bližšie špecifikované technologické vybavenie. Pri riešení tejto práce boli stanovené ciele ako návrh vhodného transformátora, výber vhodného VN rozvodného zariadenia a návrh vonkajšieho vzdušného vedenia. Výsledkom tejto práce je nákres umiestnenia transformátora v budove elektrárne aj s prirodzeným chladením, výpočet skratových prúdov v mieste VN rozvodne, výber vhodných polí VN rozvodne pre MVE, prepoj transformátora a rozvodne, výpočet mechanického namáhania a geometrických rozmerov vonkajšieho vedenia o napätí 35 kV.
The purpose of the thesis is a plan of grid connection for a small hydroelectric power plant in Rastak. The introduction briefly analyses the scheme, MVE, description of the particular constructive parts and specified technical equipment as well. The main goals of the study were choice of suitable transformer, the proper VN substation as well as a plan of overhead power lines. Particular attention was paid to: figuring the short circuit current and mechanical strain, the best choice of electric field VN substation for MVE, the transformer connection in the point VN substation and geometrical measurement of its power line with 35 kV voltage summing up, it can be concluded that above mentioned is crucial to cooling of the transformer in Raštak.
Description
Citation
MIŠKOVSKÝ, J. Návrh připojení malé vodní elektrárny do elektrické sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma - Návrh připojení malé vodní elektrárny do elektrické sítě. S posudky oponenta a vedoucího práce seznámil komisi vedoucí práce Ing. Radil. Student odpověděl na otázku oponenta práce. Další dotaz položil prof. Rusek – Kde v práci je úroveň spokojenosti? Na tuto otázku student jasně odpověděl. Další dotaz položil Ing. Topolánek – proč se odkazujete na Českou normu v Černé Hoře? Student odpovídá, dále se Ing. Topolánek ptal na drobné nejasnosti v bakalářské práci. Student uznal drobnou chybu, která se zde vyskytla. Doc. Drápela se ptal na způsob připojení MVE, na kterou student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO