Příprava a využití vybraných typů nanočástic v kosmetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na přípravu a využití vybraných typů nanočástic v kosmetice. Teoretická část se zabývá obecnou charakterizací a využitím kofeinu, polyfenolů a vitaminu C v kosmetice. Také byly charakterizovány liposomy a možnosti enkapsulace aktivních látek získaných z přírodních zdrojů. V experimentální části byly třemi různými technikami připraveny liposomy s enkapsulovanými aktivními látkami. Účinnost enkapsulace kofeinu byla stanovena pomocí HPLC/PDA, celkových polyfenolů pomocí spektrofotometrické metody a vitaminu C pomocí titrační metody. U připravených částic byla sledována jejich velikost a stabilita metodou dynamického rozptylu světla. Také byla sledována jejich dlouhodobá stabilita v modelových podmínkách stanovením změny koncentrace nebo množství daných aktivních látek. V práci bylo zjištěno, že ko-enkapsulované liposomy jsou nejvhodnější aplikační formou z testovaných možností, a tak mohou být využity do pleťové vody či gelu. Ko-enkasulované liposomy vykazovaly poměrně vysokou enkapsulační účinnost, dobrou stabilitu a díky vlastnostem aktivních látek vyhovují požadavkům spotřebitele kosmetického průmyslu.
The Bachelor thesis is focused on preparation and use of selected nanoparticles in cosmetics. The theoretical part deals with general characterization and use of caffeine, phenolics and vitamin C in cosmetics. Further, characterization of liposomes and possibilities of encapsulation of active substances gained from natural sources were introduced. In experimental part liposomes with encapsulated active substances were prepared by three different techniques. Encapsulation efficiency was determined by HPLC/PDA, phenolics spectrophotometrically and vitamin C by titration. Prepared particles were monitored for size and stability by dynamic light scattering. Furthermore, long-term stability of liposomes in model conditions was evaluated as the amount of the active substances released during incubation. In this work was found out that from all tested samples co-encapsulated liposomes are probably the best application form which can be used in face lotion or gel. Co-encapsulated liposomes exhibited relatively high encapsulation efficiency, good stability and thanks to quality of active substances they meet customer’s requirements of cosmetic industry.
Description
Citation
HOOVÁ, J. Příprava a využití vybraných typů nanočástic v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Diviš: Nižší účinnost enkapsulace polyfenolů ? doc. Španová: Z čeho byly připraveny liposomy ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO