Studium sol-gel procesu agarózy pomocí klasické reologie a dynamického rozptylu světla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřená na charakterizaci hydrogelů jak z reologického hlediska, tak z hlediska metody dynamického rozptylu světla. Reologická část výzkumu se týká zjištění vlivu teploty na jejich mechanické vlastnosti hydrogelů, stanovení teploty gelace a teploty tuhnutí a také vliv stáří gelů na mechanické vlastnosti. Pomocí rozptylové techniky byl zjišťován vliv velikosti částic v roztoku na difúzní koeficient a vliv koncentrace hydrogelu s použitými částicemi na difúzní koeficient. Následně byla zjišťována korelace mezi získanými daty z obou typů měření a diskutována vhodnost použití rozptylových metod k charakterizaci hydrogelů.
The main aim of the bachelor thesis was characterization of hydrogels from rheological point of view and by dynamic light scattering. Rheological part of research relates with the determination of the influence of temperature on mechanical properties, gelation temperature and temperature of solidification as well as the effect of aging on mechanical properties of hydrogel. The influence of the particle size on diffusion coefficient was investigated by scattering techniques. The positive correlation between the data obtained by both types of measurement and the potencial usage of dynamic light scattering method for the characterization of hydrogels was discussed as well.
Description
Citation
KRŇÁVKOVÁ, Š. Studium sol-gel procesu agarózy pomocí klasické reologie a dynamického rozptylu světla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Pekař – teplota tání a tuhnutí agarózy Márová – stanovení referenčních hodnot
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO