Zpracování snímků duhovky pro biometrické aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Biometrie je metoda rozpoznávání identity člověka na základě jedinečných biologických charakteristik, které jsou pro každého člověka unikátní. Metody biometrické identifikace se v současné době stále více rozšiřují do nejrůznějších odvětví. Tato práce je zaměřena na identifikaci člověka podle snímků oční duhovky. V úvodní části práce jsou popsány principy známých metod pro biometrické aplikace a v další části je popsán návrh metody a její realizace v programovém prostředí Matlab. V praktické části je použita metoda rychlé radiální symetrie pro detekci zornice, od níž se pak odvíjí další zpracování obrazu. Využívá se zde dvou dimensionální diskrétní vlnkové transformace obrazu. Navržený algoritmus je testován na databázích CASIA-Iris-Interval a databázi IITD.
Biometrics is a method of recognizing the identity of a person based on unique biological characteristics that are unique to each person. The methods of biometric identification is currently becoming increasingly widespread in various sectors. This work is focused on the identification of a person by iris images. The introductory section describes the principles of the well-known methods for biometric applications and the next part describes the design method and its implementation in Matlab. In the practical part, fast radial symmetry method is used for detection of pupil, from which it derives further image processing. Two dimensional discrete welvet transform is used here. The proposed algorithm is tested on databases CASIA-Iris- Interval and database IITD.
Description
Citation
OSIČKOVÁ, K. Zpracování snímků duhovky pro biometrické aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (místopředseda) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen) MUDr. Šárka Sekorová (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Studentka představila výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila svoji diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a na vybrané otázky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO