• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2015
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2015
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Charakterizace karagenanu densitometrií

Characterization of carrageenan by densitometry

Thumbnail
View/Open
review_77271.html (8.726Kb)
final-thesis.pdf (1.019Mb)
Author
Poledňáková, Halina
Advisor
Hurčíková, Andrea
Referee
Krouská, Jitka
Grade
B
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Denzitometricky byla zkoumána hustota roztoků karagenanu v závislosti na koncentraci a teplotě roztoků. Následně byla zkoumána ultrazvuková rychlost rovněž denzitometricky a pomocí ultrazvukové spektroskopie s vysokým rozlišením (HRUS). Na měření byly použity vzorky karagenanu ve vodě a v chloridu sodném o široké škále koncentrací. Experimentálně bylo zjištěno, že vzorky karagenanu nepodléhají nevratným změnám hustoty a ultrazvukové rychlosti v závislosti na teplotě a koncentraci. Dále bylo prokázáno, že karagenan je v obou prostředích stabilní, nedochází k degradaci a změnám vlastností působením iontové síly.
 
The density of the carrageenan solution was investigated by densitometry depending on temperature and concentration. Subsequently, ultrasonic velocity was examined using densitometry and high-resolution ultrasonic spectroscopy. The measurements were executed using aqueous and sodium chloride solutions of carrageenan in a broad range of concentrations. It was found that the carrageenan samples are not liable to irreversible changes of density and ultrasonic velocity in dependence on temperature and concentration . Furthermore, it was proved that carrageenan in both mediums is stable, the samples do not exhibit degradation or changes in the properties of the ionic strength effect.
 
Keywords
densitometrie, ultrazvuková spektroskopie s vysokým rozlišením (HRUS), karagenan, hustota, ultrazvuková rychlost, densitometry, high resolution ultrasonic spectroscopy (HRUS), carrageenan, density, ultrasonic velocity
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Spotřební chemie
Composition of Committee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. RNDr. Vítězslav Otruba, CSc. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of defence
2015-06-15
Process of defence
Klučáková – Proč jsou v některých grafech hodnoty ultrazvukové rychlosti maximálně jednotky m/s a jinde přes 1500 m/s? Vala – HRUS je nepřímá metoda, jak lze experimentální závislosti ultrazvukové rychlosti např. na teplotě interpretovat? Taraba – Jaká je spolehlivost, že naměřené hystereze ultrazvukové rychlosti, jsou reálné? Veselý – Co přesně znamená pojem denzitometrie?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/39009
Source
POLEDŇÁKOVÁ, H. Charakterizace karagenanu densitometrií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Collections
  • 2015 [135]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV