• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2015
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2015
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Charakterizace interakcí hyaluronanu a albuminu

Characterization of hyaluronan interactions with albumin

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (2.177Mb)
review_67653.html (10.16Kb)
Author
Mikolášová, Kristýna
Advisor
Chytil, Martin
Referee
Kratochvílová, Romana
Grade
B
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výzkum fyzikálních interakcí mezi kyselinou hyaluronovou a bílkovinou albuminem. K výzkumu interakcí bylo použito měření pH, konduktivity, viskozity, turbidity a reometrie. Interakce byly pozorovány v roztocích o stálé koncentraci albuminu 1,0 gdm-3 a proměnlivé koncentraci kyseliny hyaluronové od 0,1 do 2,0 gdm-3. Veškeré vzorky byly proměřeny a výsledky byly porovnány s roztokem kyseliny hyaluronové bez přídavku albuminu. Výsledky ukazují, že dochází k interakcím mezi kyselinou hyaluronovou a albuminem hlavně u roztoků vysokomolekulové kyseliny hyaluronové. Interakce se projevovaly změnou viskozity roztoků. Po přidání albuminu do referenčních roztoků můžeme pozorovat snížení viskozity. Snížení pozorujeme i u roztoků nízkomolekulové kyseliny hyaluronové, ale není tak výrazné.
 
This bachelor thesis focuses on the research of physical interactions between hyaluronic acid and a protein albumin. In order to investigate these interactions following methods were used: pH and conductivity measurement, viscosimetry, turbidimetry and rheometry. The interactions were observed in solutions of fixed albumin concentration 1.0 gdm-3 and varying concentrations of hyaluronic acid from 0.1 to 2.0 gdm-3. Results were compared with a solution of hyaluronic acid without the addition of albumin. The results show that there are interactions between hyaluronic acid and albumin solutions, especially for those containing high molecular weight hyaluronic acid. The interactions exhibited a change in viscosity of solutions. We can see a reduction in viscosity after adding albumin to the reference solutions. The reduction is noticeable even in the low molecular weight HA solutions, but is not so significant.
 
Keywords
kyselina hyaluronová, albumin hovězího séra, fyzikální interakce, reometrie, viskozimetrie, turbidimetrie, konduktometrie, hyaluronic acid, bovine serum albumin, physical interactions, rheometry, viscosimetry, turbidimetry, conductometry
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Chemie pro medicínské aplikace
Composition of Committee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of defence
2015-06-19
Process of defence
Márová – fyzikální a chemické interakce Veselý – korelace mezi změnou absorbance a viskozitním měřením
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/39019
Source
MIKOLÁŠOVÁ, K. Charakterizace interakcí hyaluronanu a albuminu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Collections
  • 2015 [135]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV