Lepení v automobilovém průmyslu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá zkoumáním lepených spojů u karoserií automobilů, které jsou nejvíce mechanicky namáhané za účelem výběru vhodných moderních lepidel u dané konstrukce karoserie automobilu. První část práce je zaměřena na popis technologie lepení včetně teoretických poznatků související s využitím při lepení u konstrukčních celků karoserie automobilu. Zadaná konstrukce a její řešení je provedeno tím způsobem, že byly vybrány tři druhy lepidel od firmy SIKA a vzájemně porovnané jejich vlastnosti. Poté je provedena experimentální zkouška u 18 vzorků na převislou smykovou pevnost v tahu a v závěru následuje vyhodnocení a výběr nejvhodnější a optimální varianty pro různé aplikace lepení.
This thesis examines bonded joints of car bodies, which are the most mechanically challenged for selection of suitable, modern adhesives for the construction of the car body. The first part focuses on the description of the bonding technology, including theoretical knowledge related to the use for bonding assemblies for bodywork. The specified structure and its solution is carried out in the way that were selected by three types of adhesives SIKA and mutual comparison of their properties. After that an experimental test is conducted at 18 samples per overhanging shear tensile strength and finally followed by the evaluation and selection of the most appropriate and optimal variant for various bonding applications.
Description
Citation
BLÁHA, A. Lepení v automobilovém průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Nesvadba (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Student seznámil komisi s průběhem a výsledky zadané BP. Zodpověděl dotazy oponenta a otázky komise. Otázky komise: Jaká zkouška je ještě použitelná pro lepené spoje? Jaká plocha se používala pro zkoušky? Je tloušťka lepidla 3mm ještě lepení? Jak se tváří výlisky s konečnou martenzitickou strukturou? Čím byla čištěna povrchová vrstva zkušebních těles?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO