Biologická zpětná vazba v terapii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce na téma Biologická zpětná vazba v terapii pojednává o elektromyografii (EMG), o vyšetřovacích metodách užívaných s využitím elektromyografie, myofeedbacku a intencemi řízeného myofeedbacku (IMF terapii). EMG je principiálně popsána, část je věnováno používaným elektrodám v elektromyografii. U vyšetřovacích metod jsou uvedeny základní metody při vyšetření pomocí elektromyografie a artefakty, které se v EMG signálu hodnotí. Pro myofeedback byla provedena základní studie a využito ho bylo během IMF terapie, která je na něm založena. K prověření účinků IMF terapie, zda její myšlenka je vůbec správná či nikoliv, bylo provedeno pomocí synchronizovaných signálů encefalografických (EEG) a EMG. Konkrétně bylo využito korových potenciálů vázaných na volní pohyb (MRCP) a jeho komponenty Bereitschaftspotential (BP). BP představuje nejdůležitější komponentu z MRCP a samotný BP předchází vykonání pohybu.
Diploma thesis – the Biological feedback in therapy deals with electromyography (EMG), investigative techniques based on electromyography, myofeedback applications and intention controlled myofeedback (IMF therapy). Electromyography is described on principal and there are used electrodes presented. In investigative methods are mentioned their basic progress at investigation by the help of elektromyography. Next are present artifacts, which in the elektromyography signal values. For myofeedback I worked up basic study. Myofeedback is based principle in IMF therapy. The effect of IMF therapy was verified with synchronized signal electroencephalograph (EEG) and EMG. In concrete I worked with movement-related cortical potentials (MRCP) components and Bereitschaftspotential (BP). BP presents highlight component from MRCP and alone BP precluding fulfillment movement. It was tested on metering, that BP occur before executed movement. Idea IMF therapy is correct.
Description
Citation
TICHÁČEK, A. Biologická zpětná vazba v terapii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (člen) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) doc. Ing. Jan Münz, CSc. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
1. Student prezentoval výsledky své diplomové práce na téma biologická zpětná vazba v terapii. 2. Čtení posudků vedoucího diplomové práce a oponenta. 3. Student se vyjádřil k posudku oponenta. 4. Student odpověděl na všechny dotazy oponenta. 5. Ing. Halámek. Podstata IMF terapie, formulace problému, naměřené signály mají dobrý poměr S/N, vysvětlete tento fakt. Student odpověděl s porozuměním.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO