Analýza závislostí komunikačních služeb na zpoždění a optimalizace QoS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá bezdrátovými Wi-Fi sítěmi 802.11a/b/g/n. V první části se práce zabývá vysvětlením principů sítí a přístupu k médiu. Dále jsou rozebrány standardy IEEE 802.11 a obecné parametry QoS a její aplikace v bezdrátových sítích dle standardu 802.11e. V druhé části práce se použité znalosti ověřují prvně v simulačním programu Opnet, poté vliv zpoždění, jitteru a ztrátovosti na VoIP hovor. V poslední části práce byla navržena síť, kde bylo streamováno video v různých kvalitách a vliv ostatního toku na plynulost tohoto videa bez podpory QoS a s podporou.
This thesis discusses wireless network standards 802.11a/b/g/n. First part explains basic principles of networks and media access. Next the standard IEEE 802.11, general QoS parameters and their application in wireless networks, according to standard 802.11e are analyzed. Second part of the thesis verifies the acquired knowledge in simulating program Opnet - effects of the delay, jitter and packet loss on VoIP call are tested. In the last part of the thesis a network for video streaming has been designed. The video was streamed in different qualities and the influence of other network traffic (with and without the support of QoS) on the video streaming was tested.
Description
Citation
SCHÖN, M. Analýza závislostí komunikačních služeb na zpoždění a optimalizace QoS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Pirohovič (člen) Ing. Radim Šifta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Otázky oponenta: Otázka č. 1 - Při simulaci používate přenos video dat v rozlišení 1080p., nikde však nedefinujete, jaká přenosová rychlost a jaký kodek byl pro přenos použit. Můžete tedy tyto údaje doplnit? Otázka č. 2 - Na straně 30 uvádíte, že přenosová rychlost kodeku G.711 je 64kb/s. Tato rychlost je měřená na aplikační nebo fyzické vrstvě? Jakou má kodek G.711 skutečnou přenosovou rychlost při přenosu přes TCP/IP pomocí RTP protokolu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO