Vliv excentricity na radiální síly v asynchronním motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je seznámit se s vlivy excentricity na radiální síly působící v asynchronním motoru. Vzhledem k tomu, ţe tento typ motorů patří k nejčastěji pouţívaným a nejvíce rozšířeným strojům vůbec, je vhodné zjišťovat velikost těchto sil a posuzovat jejich vliv na celkový provoz stroje. V této práci je zjišťování radiálních sil prováděno pomocí počítačové simulace v programu ANSYS Maxwell, za pomocí konečněprvkových modelů vytvořených v modulu Rmxprt. Tyto modely jsou vytvořeny na základě několika reálných asynchronních strojů s definovanými velikostmi excentricit. V poslední části je pak provedeno měření výchylek pomocí vibrometru na reálném stroji.
The aim of this master thesis is to get familiar with the influence of radial forces in the induction machine. Induction motor is one of the most commonly used and most extended type of machine, therefore it is useful to detect the intensity of theese forces and their influence at operation of the machine. In this work ,radial forces are computed by the software simulation in ANSYS Maxwell. Models are created with help of module Rmxprt and finite elements method.These models are based on real induction motors with predefined size of eccentricity. In the final part we perform a measurement of deviations on the real machine using vibrometer.
Description
Citation
FORMÁNEK, J. Vliv excentricity na radiální síly v asynchronním motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Student obhajoval závěrečnou práci na téma Vliv excentricity na radiální síly v asynchronním motoru. Prezentoval postup vytvoření modelu motoru. Popsal exportu modelu do programu Maxwell, radiální sílu a jednotlivé typy excentricit. Seznámil s jednotlivými body měření a prezentoval výsledky měření motorů s různými typy excentricity. Představil výsledky simulace posuvů v programu Ansys. Student odpověděl na otázky oponenta. V následné diskuzi vysvětlil měření radiálních sil. Adekvátně nevysvětlil rozdílnou velikost měřené síly u motoru bez excentricity.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO