Výpočet stejnosměrného elektromagnetu a jeho experimentální ověření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou elektromagnetů, které jsou užívány, jako ovládací prvky v elektrických přístrojích, a je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje elektromagnet, jako elektrický stroj, jeho použití v elektrických přístrojích, kde plní funkci ovládacího prvku, a rozdělení elektromagnetů dle různých kritérií. Dále pojednává o teorii magnetického pole a metodách stanovení statické tahové charakteristiky a určení dynamických charakteristik elektromagnetu. Do této části také patří konstrukční a funkční rozbor zkoumaného typu elektromagnetu s permanentními magnety, který slouží jako elektromagnetická spoušť v kompaktním jističi. Praktická část, obsahuje měření silových veličin zkoumaného elektromagnetu v různých provozních stavech a jeho vyhodnocení. Následně sestavení 3D modelu elektromagnetu, vhodného pro analýzu dynamických veličin metodou konečných prvků. Tento model je upraven do 2D, z důvodu četnosti simulací. Analýzy jsou následně vyhodnoceny. V práci je dále uveden zjednodušený návrh elektromagnetu, na základě provozních parametrů zkoumaného elektromagnetu. V závěrečné části jsou výstupy jednotlivých částí následně porovnány. Teoretická část popisuje elektromagnet, jako elektrický stroj, jeho použití v elektrických přístrojích jako ovládacího prvku a rozdělení elektromagnetů dle různých kritérií. Dále pojednává o teorii magnetického pole a metodách stanovení statické tahové charakteristiky a určení dynamických charakteristik elektromagnetu. Do této části také patří konstrukční a funkční rozbor zkoumaného typu elektromagnetu s permanentními magnety, který slouží jako elektromagnetická spoušť v kompaktním jističi. Praktická část, obsahuje měření silových veličin zkoumaného elektromagnetu v různých provozních stavech a jeho vyhodnocení. Následně sestavení 3D model elektromagnetu, vhodného pro analýzu dynamických veličin metodou konečných prvků. Tento model je upraven do 2D, z důvodu četnosti simulací. Analýzy jsou následně vyhodnoceny. V práci je dále uveden zjednodušený návrh elektromagnetu, na základě provozních parametrů zkoumaného elektromagnetu. V závěrečné části jsou výstupy jednotlivých částí následně porovnány.
Content of this thesis deals with electromagnets as operating elements in electric machines. Thesis is divided in two main parts, theoretical and practical. The theoretical part describes electromagnets as electric machine , usage of electromagnets in electrical devices as operating element. Electromagnets are further divided in groups on basis of different criteria. Next, the theory of electromagnetic fields and methods of assesment of static pull and dynamic characteristics is described. Construction and function analysis of researched electromagnet with permanent magnets, which serves as trigger in compact circuit breaker, is also included in this part. Practical part includes measurement of force quantities of researched electromagnet in different operating states an its evaluation. For analysis of dynamic quantities with finite element method were created two-dimensional and three-dimensional models. Evaluation of analysis follows. After that is described simplified design of electromagnet, based onoperating states of researched electromagnet. This part is closed with comparation between results of analysis and designed values of electromagnets.
Description
Citation
STEIDL, A. Výpočet stejnosměrného elektromagnetu a jeho experimentální ověření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Výpočet stejnosměrného elektromagnetu a jeho experimentální ověření. Prezentoval obsah a cíle práce. Popsal konstrukční uspořádání elektromagnetu a vysvětlil jejich funkci. Shrnul postup praktického měření statických veličin. Popsal charakteristiky získané konkrétními měřeními a vysvětlil jajich průběhy. Dále popsal výpočty na modelech elektromagnetu za pomoci metody konečných prvků. Shrnul vypočítané výsledky. Dále popsal změnu parametrů zařízení s ohledem na použité materiály a vlastnosti napájecích kondenzátorů. Student odpověděl na otázky oponenta. Popsal navržené změny v konstrukci elektromagnetu. Student odpověděl na otázky komise. Vysvětlil rozdíl mazi magnetickým tokem a spřeženým magnetickým tokem.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO