Regulace napětí v distribučních sítích s FVE řízením střídačů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá způsoby, jak pomocí střídačů fotovoltaických elektráren regulovat napětí v distribučních sítích nízkého napětí. Oproti současnému stavu, kdy střídače dodávají pouze činný výkon, zkoumá způsob, jakým by bylo možné dodávat i jalový výkon, pomocí kterého by bylo možné napětí regulovat. Práce obsahuje rešerši v současnosti navrhovaných metod řízení jalového výkonu a navrhuje novou metodu, která spojuje regulaci jalového výkonu s činným tak, aby lépe odpovídala charakteristikám distribuční sítě nízkého napětí.
This thesis is dealing with options for solar inverters control aiming to stabilize voltage in LV distribution networks. For this purpose, it evaluates the possibility of using reactive power control. Currently proposed methods of reactive power control are reviewed and a new method, based on combined reactive and active power control is proposed and tested.
Description
Citation
ČERNÝ, O. Regulace napětí v distribučních sítích s FVE řízením střídačů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma: Regulace napětí v distribučních sítích s FVE řízením střídačů. Student odpověděl na otázky a připomínky oponenta a vedoucího práce. Komise neměla žádné zásadní otázky. Docentka Lázničková má pouze připomínku k seznamu zkratek. Ing. Topolánek se ptá na ekonomiku regulace FV elektráren, student na otázku odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO