Dynamika rotoru turbodmychadla s kluznými ložisky na bázi MBS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V první části diplomové práce je popsána konstrukce turbodmychadel. Další část shrnuje přístupy řešení dynamiky rotoru automobilních turbodmychadel. Vytvoření modelu rotoru a nahrazení vazby s ložiskem je doplněno o výhody a nevýhody. Praktická část je zaměřena na výpočet konkrétního rotoru turbodmychadla s využitím MBS. Výstupem jsou vibrace rotoru. V závěru práce jsou navrženy přístupy pro zlepšení daného modelu.
The first part of the thesis describes construction of turbochargers. The next chapter summarizes currently used methods to solve dynamics of vehicle turbocharger´s rotor. Build-up of the model of a rotor and substitution of a joint with a bearing is appended with advantages and disadvantages. Practical part of the thesis focusses at analyse of a specific rotor of turbocharger with use of MBS. Output of the analyse are rotor´s vibrations. Last chapter complains methods to improve the model.
Description
Citation
HROMÁDKA, A. Dynamika rotoru turbodmychadla s kluznými ložisky na bázi MBS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Miroslav Havlíček, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Rudolf Franz, Ph.D. (člen) Ing. Karel Štěpánek (člen) Ing. Marek Slovák (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Diplomant seznámil komisi s průběhem řešení a výsledky své diplomové práce, zodpověděl otázky oponenta a v rámci rozpravy k diplomové práci zodpověděl následující dotazy zkušební komise: Jaké jsou předpisy výrobce na montáž turbodmychadla? Jak se spojuje turbína s hřídelí? Jaká je životnost turbodmychadla? Jaké jsou jednotky momentu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO