Skupinové digitální podpisy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Digitální podpisy jsou v dnešní době velice rozšířené v informačním světě. V některých případech je při podpisu elektronické zprávy kladen důraz na skrytí identity podepisovatele. Pro tento typ podpisu jsou vhodné skupinové digitální podpisy. V této práci jsou představeny základní kryptografické funkce použité u skupinových digitálních podpisů. Je zde vysvětlen princip skupinových podpisů, jejich výhody a využití v dnešní době. Dále jsou zde popsány elektronické volby, jejich přednosti i nevýhody. Praktická část práce je návrh a implementace systému pro elektronické volby se zajištěním anonymity za pomocí skupinových podpisů.
Digital signatures are widespread in IT nowadays. In some cases there is emphasized the security of signer identity when signing an electronic message. For this type of signature group digital signatures are suitable. In this thesis basic cryptographic functions are presented which are used for group digital signatures. The principle of group signatures is explained, its advantages and nowadays use. Further are explained electronic election and it dis- and advantages. The practical part is a design and implementation of system suitable for electronic election allowing anonymity of voters using group digital signatures.
Description
Citation
SMRŽ, J. Skupinové digitální podpisy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen) Ing. Václav Uher, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Vysvětlete pojem bilineární párování a jeho roli v protokolu BBS04? Jakým způsobem je zajištěna bezpečnost mezi komunikujícími entitami v navrženém systému pro elektronické volby? Proč je využit Diffie-Hellman a ne protokol TLS? Volební místnost je virtuální? Není obava o předávání certifikátů? Vycházal jste ze schématu, které bylo pouze implementováno - tedy neupravoval jste matematické vztahy? Kde je to místo zajištění, že jeden volič nemůže volit vícekrát?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO