Laboratorní úlohy v prostředí NS3 pro předmět Pokročilé komunikační techniky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá s vytvorením laboratórnych úloh v prostredí NS-3, kde sú predstavené protokoly IPv4 a IPv6, unicastový a multicastový prenos dát, kvality služieb v bezdrôtových sieťach, ďalej protokoly TCP a UDP. Najprv je popísaný simulátor NS-3, vývojové prostredie Eclipse IDE a ich spojenie. V ďalšej časti sú predstavené vlastnosti protokolov IPv4 a IPv6, je podrobne popísaná štruktúra záhlaví a technika fragmentácie. Podľa získaných vedomostí je vytvorený postup laboratórnej úlohy, ktorá sa zaoberá s porovnaním protokolov IPv4 a IPv6. V ďalšej časti sú popísané typy prenosov, ďalej je podrobnejšie vysvetlený multicastový prenos dát. V druhej praktickej časti je vytvorený postup pre laboratórnu úlohu, ktorá sa zaoberá s porovnaním unicastového a multicastového prenosu. V ďalšej teoretickej časti je rozobraná problematika kvality služieb a metódy na jej zaistenie. Podrobnejšie je popísaná prístupová metóda EDCA, ktorá sa používa v bezdrôtových sieťach. Táto prístupová metóda je implementovaná v nasledujúcej simulácii, v ktorej je skúmaný vplyv prístupovej kategórie na rôzne parametre prenosu. V ďalšej teoretickej časti sú predstavené protokoly UDP a TCP, ďalej štruktúra záhlaví týchto protokolov. Posledná časť práce sa zaoberá s porovnaním vlastností týchto protokolov.
This master thesis deals with creating laboratory exercises for students in simulator NS-3, where the IPv4 and IPv6 protocols, unicast and multicast transmission types, quality of services in wireless networks, furthermore protocols TCP and UDP are analyzed. The first section describes the NS-3 network simulator, the Eclipse development environment and the method how to connect them. In the next section protocols IPv4 and IPv6 are presented, the structure of the headers and the technique of fragmentation are described in detail. Based on this a laboratory exercise is created which deals with comparison of protocols IPv4 and IPv6. In the next section the types of transmissions are described, furthermore the multicast transmission type is explained more in detail. In the next practical section the second laboratory exercise is created, which deals with comparison of unicast and multicast transmission types. The subject of the following section is ensuring quality of services in data networks, the EDCA access method is discussed more in detail. In the next section the EDCA access method is implemented in a simulation as a laboratory exercise, in which the impact of the access category of EDCA to different transmission parameters is investigated. The next section deals with protocols TCP and UDP, furthermore with the structure of their headers. In the last section a laboratory exercise is created, in which the properties of the protocols TCP and UDP are compared.
Description
Citation
VADKERTI, G. Laboratorní úlohy v prostředí NS3 pro předmět Pokročilé komunikační techniky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Vysvětlete rozdíl mezi pojmy: diskrétní simulátor, simulátor diskrétních událostí a simulátor spojitých událostí. Z jakého důvodu musí být velikost paketu pro úkládání do databáze větší než 100B? Tato podmínka je využita ve více laboratorních úlohách pro ukládání příchozích/odchozích paketů. Lze pro nastavení spouštění On/Off aplikace použít pouze dva stavy 0 / 1 nebo je možno využít např. i pravděpodobnostní rozdělení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO