Implementace komunikačního protokolu Wireless M-BUS v simulačním prostředí NS-3

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V teoretické části se práce zaměřuje na historii a vývoj M2M komunikace, Wireless M- Bus protokolu a síťového simulátoru NS-3. Stručně popisuje charakteristické znaky M2M komunikace, protokolu Wireless M-bus a NS-3 simulátoru. Podrobněji se zaměřuje na fyzickou a linkovou vrstvu protokolu Wireless M-bus, čímž poskytuje čtenáři základy potřebné pro porozumění a orientaci v dané tématice. V praktické části je podrobně rozebrána struktura používaného Simple Wireless modulu a je vytvořen základní simulační scénář, demonstrující možnosti modulu.
The theoretical part of the thesis focuses on history and development of M2M com- munication, Wireless M-Bus protocol and NS-3 Network Simulator. It briefly describes characteristics of M2M communication, Wireless M-Bus and NS3 simulator. Physical and link layer of Wireless M-bus protocol are described in great detail to provide basics needed for understanding and orientation in the topic. Practical part of the thesis is focused on structure of used Simple Wireless module and basic simulation scenerio is built. The scenerio demostrates basic functions of the module.
Description
Citation
ZEMAN, K. Implementace komunikačního protokolu Wireless M-BUS v simulačním prostředí NS-3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Pirohovič (člen) Ing. Radim Šifta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Otázka č.1 Když si vezmete reálné zařízení s implementovanou technologií WM-BUS, je standard dodržen nebo si ho výrobci různě modifikují? Pololené změny jsou pouze v datové části datové jednotky (první polovina je standardizovaná). Otázka č.2 Dal by se Vámi vytvořený simulační model propojit také s reálnou Wireless M-BUS sítí? Ano, je to možné. Propojení je již realizováno např. frameworkem DCE. Další otázky: struktura vytvořené datové jednotky (ID, adresa, ...).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO