Podobnost obrazu na základě barvy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o podobnosti v obraze na základě barvy. Jsou zde diskutovány potřebné teoretické základy pro pochopení dané tématiky. Těmito základy jsou barevné modely, které jsou v této práci implementovány, princip tvorby histogramu a jeho porovnávání. Dalším tématem je shrnutí současného pokroku v oblasti porovnávání obrazů a přehled několika používaných metod. V praktické části práce je představena trénovací databáze obrazů, na které jsou získávány výsledky úspěšnosti vytvořených metod. Tyto metody jsou jednotlivě popsány, včetně jejich principu a dosažených výsledků. V samotném závěru práce je popsáno vytvořené uživatelské rozhraní, které poskytuje přehlednou prezentaci výsledků pro zvolenou metodu.
This diploma thesis deals with image similarity based on colour. There are discussed necessary theoretical basis for better understanding of this topic. These basis are color models, that are implemented in work, principle of creating the histogram and its comparing. Next chapter deals with summary of recent progress in the field of image comparison and overview of several most used methods. Practical part introduces training image database, which gives results of success for each created method. These methods are separately described, including their principles and achieved results. In the very end of this work, user interface is described. This interface provides a transparent presentation of the results for the chosen method.
Description
Citation
HAMPL, F. Podobnost obrazu na základě barvy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Strašil (člen) Ing. Václav Uher, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Bylo by možné využít algoritmy použité v rámci diplomové práce na určení podobnosti nikoli celého obrazu, ale pouze jeho dílčích celků (např. vybraného objektu v obraze)? Jak? Jak srovnává ArrayCompare? Jakým způsobem počítate metriku u první metody?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO