Technologie výroby tvarové součásti víceosým CNC obráběním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Teoretická časť tejto práce uvádza základné informácie v oblasti výroby tvarových súčastí na počítačovo riadených strojoch. Popisuje jednotlivé kroky od návrhu súčasti až po jej výrobu a zameriava sa hlavne na súhrn dostupných moderných technológií, ktoré je možné využiť. Experimentálna časť využíva tieto moderné technológie na spracovanie návrhu tvarovej súčasti. Popisuje postup návrhu 3D modelu súčasti v CAD systéme, následné vytvorenie programu pre riadenie obrábacieho centra v CAM systéme a taktiež rieši samotnú výrobu tvarovej súčasti na CNC obrábacom centre. Cieľom práce je navrhnúť a vyrobiť takú súčasť, ktorá má zaujímavý dizajn a je dostatočne náročná na výrobu aby mohla reprezentovať firmu, v ktorej je vyrobená.
The theoretical part of this thesis is introducing basic information in production of shaped components on CNC machines. It describes each steps from a design of the component to production. Main target is summarization of available modern technologies that can be used. Experimental part uses these modern technologies for processing design shaped component. It describes process of design 3D model part in CAD system, subsequently creation of program for machining in CAM system and solves production of part on CNC machine. The aim of this thesis is design part with interesting design and production difficult enough to represent company, where it was made.
Description
Citation
KOPCÍK, D. Technologie výroby tvarové součásti víceosým CNC obráběním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) prof. Dr. Ing. Libor Beneš (člen) doc. Ing. Robert Čep, Ph.D. (člen) doc. Ing. Václav Peňáz, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Jak je problematické navázání na přerušenou výrobu? Co je typický výrobek Vaší společnosti? Když by bylo vyrobeno více kusů součásti, jak by se změnila jejich cena? Můžete specifikovat složení materiálu obrobku? Jak se označují slitiny hliníku dle evropské normy? Jaký byl použitý CAD/CAM? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO