Čištění vzduchotechnických systémů a dosažitelné energetické úspory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá posouzením vlivu zanášení potrubních tras na energetickou spotřebu vzduchotechnických systému. V první části je pozornost věnována typickým částem, které se podílí na tvorbě vnitřního prostředí budov a způsobu hodnocení náročnosti dopravy vzduchu. Jsou uvedeny teoretické základy proudění tekutin, režimy proudění a tlakové ztráty, které při nich vznikají. Práce představuje možné metody hodnocení vlivu znečištění s důrazem na sledování tlakových ztrát a jeho vlivu na příkon ventilátorů. Důležitou částí práce je vlastní experimentální měření ve vybraném průmyslovém provoze, ve kterém je sledován vliv čištění vzduchotechnických textilních vyústek na spotřebu elektrického energie systému ventilace. Pro další zkoumání procesu zanášení je navrhnuta a zkonstruována měřící trať a uvedena vhodná metoda měření.
The main aim of this thesis is to explore fouling of air ducts and its influence on energy consumption of HVAC systems. The first part focuses on typical parts that create the IAQ in buildings and on evaluating energy consumption of air transportation. The following section deals with the theories of fluid flow, flow regimes and pressure losses that are created as a side effect. The thesis outlines possible methods of assessing the impact of pollution with an emphasis on pressure losses and their influence on the fan power consumption. The actual experimental measurement, conducted in a selected industrial plant, is focused on an influence of cleanness of textile diffuser on HVAC device power consumption. For the further research of this process, measuring equipment with suitable measurement method is designed and constructed.
Description
Citation
LAPÁČEK, M. Čištění vzduchotechnických systémů a dosažitelné energetické úspory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Hajný, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Byla předvedena prezentace diplomové práce a zodpovězeny otázky komise. Diskuse tematiky bakterie Legionely. Dotaz na těsnění vzduchotechniky - zodpovězeno. Diskuse o provedení různých typů ventilátorů. Dotaz na použitá měřidla - zodpovězeno. Dotaz na průběh a podmínky měření výkonu a příkonu - zodpovězeno. Dotaz na teplotní profil stěny výměníku se zanášením a bez zanášení - zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO