Návrh výroby základního tělesa nástěnných hodin nekonvenčními metodami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato závěrečná práce se zabývá návrhem a výrobou základního tělesa nástěnných hodin pomocí nekonvenčních metod. Práce se skládá ze dvou částí. V první jsou nekonvenční metody rozebírány po teoretické stránce s vysvětlením základních principů a způsobů použití jednotlivých metod, jejich výhody a nevýhody. Podrobněji jsou zde popsány dvě metody, obrábění laserem a vodním paprskem, které jsou využívány v praktické části řešení této práce. V druhé části je popsáno praktické řešení výroby základního tělesa s využitím laseru a vodního paprsku. Metody jsou dále zkoumány z hlediska vhodnosti použití a jsou rozebírány jejich výhody a nevýhody s ohledem na vyráběnou součást. V závěru práce jsou tyto metody porovnávány z ekonomického hlediska, výrobního času, ovlivnění povrchu a dosažených přesností. Výstupem této práce je porovnání použitých metod k výrobě základního tělesa a sestavení funkčních nástěnných hodin.
This thesis describes the design and manufacture of the basic body clocks using unconventional methods. The work consists of two parts. In the first unconventional methods are discussed in theory explaining the basic principles and methods of use of different methods and their advantages and disadvantages. More details are described two methods, laser and water jet, which are used in solving the practical part of this work. The second part describes a practical solution of the base body using a laser and water jet. The methods are examined in terms of suitability for use and are analyzed their advantages and disadvantages with respect to the manufactured part. In conclusion, these methods are compared from an economic perspective, production time, affecting surface and achieved accuracy. The outcome of this work is to compare the methods used to produce the base body and the assembly of functional clocks.
Description
Citation
JANÁS, M. Návrh výroby základního tělesa nástěnných hodin nekonvenčními metodami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (místopředseda) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Roman Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Strejček, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Jaký má pratický dopad Ra vyrobených součástí? 2) Časové a ekonomické zhodnocení vybraných technologií. 3) Co se děje ve vedlejším čase? 4) Proč není metoda FDM dále popsána či zhodnocena? 5) Jak se vyrobil otvor ve skle? 6) Co to je velikost abraziva a jak se určuje? 7) Co je to za křivku na boku zubu? 8) Tvořil jste výrobní postup? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO