Studium závislosti geometrie koutového svaru na procesních parametrech při laserovém svařování korozivzdorné oceli

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této práci bylo provedeno svařování vzorků z důvodu studie vzniklé geometrie svaru v závislosti na procesních parametrech laseru. Svařování proběhlo bez přídavného materiálu s pomocí vláknového laseru. Použitý materiál byl korozivzdorná ocel ČSN EN 17 241. Z hodnot regresních koeficientů výsledných grafů vyplývá, že vzniklé změny geometrie svaru, šířka a hloubka se mění v závislosti na svařovacím výkonu vcelku lineárně. Zvláště hloubka svaru je v technické praxi běžný požadavek, změřené výsledky v experimentu lze použít pro nastavení procesních parametrů, k dosažení požadované hloubky svaru. Některé svary vykazují svarové vady, jedná se o pórovitost, která je zapříčiněná tvorbou keyhole, vlivem značně dynamického procesu. V technicko-ekonomickém zhodnocení byla odhadnuta cena za jeden metr svaru pro každou použitou rychlost svařování.
The present thesis deals with welding of samples to examine the resulting geometry of the weld in dependence on process parameters of the laser. Welding was carried out without additional material using a fibre laser. The material used was stainless steel ČSN EN 17 241. The values of regression coefficients of the resulting graphs show that the changes in the weld geometry - width and depth - vary quite linearly depending on the welding performance. Especially the weld depth is a common requirement in technical practice; the measured results of the experiment can be used to set the process parameters to achieve the desired depth of weld. Some welds exhibit weld defects such as porosity caused by formation of the keyhole due to a large dynamics of the process. The technical-economic evaluation offers a price estimate for one meter of weld for each welding speed used.
Description
Citation
POLÁŠEK, M. Studium závislosti geometrie koutového svaru na procesních parametrech při laserovém svařování korozivzdorné oceli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Petr Nesvadba (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Student seznámil komisi s průběhem a výsledky zadané BP. Zodpověděl dotazy oponenta a otázky komise. Otázky komise: Musí být závislost výsledků vždy lineární? Co byla hloubka svaru u měření? Co je výpočtová hodnota koutového svaru? Co je černá čára uprostřed plechů, které se svařovali?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO