Odstraňovač zubního kamene

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřená na systémový návrh odstraňovače zubního kamene pracujícího na frekvenci 27 kHz a dosahujícího intenzity ultrazvuku na hrotu aplikátoru do 5 W.cm-2. V práci je rozebraná problematika zubního kamene, princip ultrazvukového vlnění a vznikající fyzikální jevy v prostředí, kterým prochází. Další součástí práce je popis vzniku vlnění pomocí ultrazvukového měniče a jeho následné zesílení ve vlnovodu. Praktická část práce je prezentována funkčním schématem, které popisuje návaznosti a funkce hlavních částí přístroje. V práci jsou uvedeny jednotlivé kroky pro návrh aplikátoru a obvodu odstraňovače zubního kamene, včetně výpočtů a schémat. Výsledný elektrický obvod je experimentálně ověřen a doplněn návrhem desky plošného spoje.
Bachelor’s thesis is focused on system design of eliminator of dental calculus operating at a frequency of 27 kHz and reaching the intensity of ultrasound on the applicator tip to 5 W/cm2. The work analyzes problems of dental calculus, principle of ultrasonic waves and the physical phenomena occurring in the environment, which it passes. Another part of the work describes the creation of waves using ultrasonic transducer and the amplification of ultrasound in the waveguide. Practical part of work is presented by functional diagram, which describes the sequence and function of the main parts of the device. The Bachelor’s thesis presents individual steps for design of applicator and the circuit for eliminator of dental calculus, including calculations and diagrams. The resulting circuit is experimentally verified and supplemented with draft of the printed circuit board.
Description
Citation
ŠOBICH, A. Odstraňovač zubního kamene [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Můžete objasnit souvislost "informační brožury" s určením poloměru měniče? Můžete definovat, k čemu slouží "multivibrátor" a jaké režimy umožňuje? Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. položil otázku: Jakou toleranci mají odpory? Proč používáte tvarovací obvod? Ing. Lukáš Smital, Ph.D. položil otázku: Vznikl odstraňovač zubního kamene i fyzicky? Prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. položil otázku: Co je molár a co je premolár? Student odpověděl na otázky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO