Segmentace cévního řečiště v celotělových MRI datech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce popisuje anatomii a vlastnosti cévního eit s charakteristickými znaky, na kterých je zaloena jeho segmentace. Nejprve jsou uvedeny metody segmentace 3D CT a MRI sken. Více detailn jsou popsány základy segmentace zaloené na druhých derivacích a Hessov matici. K urení podobnosti cévám v pvodním obraze jsou spoítány vlastní ísla Hessovy matice kadého voxelu. K vytvoení výsledného segmentovaného obrazu je navreno více metod pro zpracování tchto vlastních ísel. Metoda je prakticky implementována v MATLABu. Vysegmentované arteriální eit je visualizováno pomoc í knihovny VTK kódované v Pythonu. Dále je navreno GUI, které umouje mení v zpracovaném objemu. Délky artérií jsou aproximovány lineárními úseky kopírujícími jejich cesty a výsledky tohoto mení jsou v práci prezentovány. Limitace této metody a návrh na poloautomatické mení jsou rozebrány na konci této práce.
The text brie y describes the anatomy and properties of the blood-vessel system to introduce the characteristics that enable segmentation. Firstly, some of the methods for segmentation of tubular structures from 3D CT or MRI scan are described. Moreover, the approaches using the second derivatives and Hessian matrix are elaborated. To determine the 'vesselness' in the original image, the eigenvalues of Hessian matrix of each voxel of the MRI data volume are computed. Several methods to produce the segmented output image based on these eigenvalues are suggested. The segmentation is implemented in MATLAB. The segmented arterial system is visualized with VTK encoded in Python. Additionally, a GUI is designed to allow measurements within the segmented volume. The lengths of the arteries are measured as a linear approximation of their paths and the results are presented in this work. The limitations of this method
Description
Citation
GURICOVÁ, K. Segmentace cévního řečiště v celotělových MRI datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) MUDr. Kateřina Fialová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO