Filtrace signálů EEG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na základy elektroencefalografie, způsob měření elektroencefalografických signálů, jejich zpracování a především filtrace. Je popsáno základní mezinárodní zapojení pro standardizované měření EEG signálů ze skalpu hlavy. Závěr teoretické části je věnován nejčastějším druhům filtrů pro odstranění nejčastějšího druhu rušení. Praktická část se zabývá otestováním dvou navržených metod založené na adaptivní filtraci referenčních EOG signálů pomocí algoritmu LMS. Dále jsou v práci uvedeny dva testy filtrací a jejich praktické ověření na získaných datech dobrovolníků. Závěrem je provedeno zhodnocení úspěšnosti metod.
This work describes basics of electroencephalography, measuring methods of electroencephalographic signals, their processing and especially their filtration. The most basic normalised international system for measuring EEG from the scalp is described. The end of theoretical part is dedicated to the most frequent artifacts. The practical part deals with testing two methods based on adaptive filtration of reference EOG signals using the LMS algorithm. Further in the paper are presented tests of before mentioned methods and their verification in practice on gathered signals from volunteers. At the conclusion there is an evaluation of the methods used.
Description
Citation
POHLUDKA, A. Filtrace signálů EEG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Leinveber (místopředseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Leinveber položil otázku, co je artefakt v EOG signálu? Dr. Vondra položil otázku co chcete z elektrody v blízkosti oka získat? Algoritmus 1 funguje jak? Co je výstupem algoritmu 1? Kolik je kanálu v EEG? Cílem této metodiky je? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO