Srovnání projektování klasické a inteligentní elektroinstalace rodinného domu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce obsahuje náležitosti pro návrh silnoproudých a slaboproudých rozvodů klasické a systémové elektroinstalace. Cílem této práce je realizace projektu klasické a systémové elektroinstalace rodinného domu a jejich následné porovnání. V úvodu práce je seznámení s elektroinstalací jako takovou, náhled do historie, stručné představení současných druhů elektroinstalace. Následující kapitola obsahuje rešerši silnoproudých rozvodů a kritéria při jejím navrhování, které vychází ze současně platných norem. Kapitola obsahuje také stručný výpis zabývající se způsoby uložení vodičů v objektech a instalačními zónami jednotlivých místností. Kapitola systémové elektroinstalace stručně popisuje myšlenku tohoto druhu elektroinstalace a její funkci. Úvod je soustředěn na rešerši systémových elektroinstalací, poté je kapitola směřována ke konkrétnímu výrobci použitému při návrhu vlastního projektu. V kapitole číslo pět je rozebrána problematika slaboproudých rozvodů a způsoby jejich návrhu. Následující část práce se zabývá vlastním projektem návrhu elektroinstalace (klasické i systémové) pro rodinný dům, návrhem rozváděče, sestavením rozpočtu a technické zprávy. Na závěr jsou tyto dva druhy elektroinstalace srovnány z hlediska projektování, projektové dokumentace a rozpočtu. Praktická část se věnuje tvorbě výkresové dokumentace obsahující silnoproudé a slaboproudé rozvody, schématu rozvaděče, rozpočtu, výpočtu osvětlenosti a technické zprávy. O projektové dokumentaci se dále zabývá technická zpráva.
This work contains requirements for the design of high-voltage and low-voltage classic and smart wiring. The aim of this work is to implement a project of classic and smart wiring for house and their subsequent comparison. In the beginning is introduction to wiring as such, insight into history, a brief presentation of contemporary species of wiring. The following chapter provides an analysis of high-voltage systems and criteria in its designing, which is based on the currently valid standards. The chapter contains also a brief excerpt dealing with ways of storing wires in buildings and installation zones individual rooms. Chapter of system wiring briefly describes the idea of this kind of wiring and its function. Introduction is focused on explanations of the system wiring, then the chapter directed to a specific producer used in the design of the project itself. In the chapter number five the problem of low voltage wiring and methods for their design are analysed. The following section deals with the design of wiring own project (classic and system) for a family house, designing switchboard, budgeting and technical reports. In conclusion, these two types of wiring are compared in terms of design, project documentation and budget. The practical part is dedicated to creating drawings containing high-voltage and low voltage wiring, switchboard scheme, budget, calculating illuminance and technical reports. The project documentation is discussed further in the technical report.
Description
Citation
VALO, M. Srovnání projektování klasické a inteligentní elektroinstalace rodinného domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Braciník, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-12
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma: Srovnání projektování klasické a inteligentní elektroinstalace rodinného domu. Student odpověděl na otázky oponenta a vedoucího práce. Doplňující otázky položil doc. Mastný a student je zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO