Instalace malé větrné elektrárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na energetiku ČR, především tu alternativní a její podmnožinu větrné elektrárny. Úvod seznamuje čtenáře se stavem energetiky v ČR. Jsou zde uvedena fakta o historickém vývoji energetiky v Československu a jejím stavu dnes. Zastoupení jednotlivých zdrojů uplatňujících se v tzv. „Velké energetice“, jejich popis a produkce. Každý z využívaných zdrojů je stručně charakterizován a zmíněny základní výhody a nevýhody vyplývající z povahy daného zdroje. Dále je naznačen možný vývoj energetiky a změny uplatnění těchto zdrojů v budoucích letech. Závěr je věnován alternativním energetickým zdrojům. Snaží se postihnout jejich kladné a záporné stránky. Zároveň ukazuje vliv alternativních zdrojů na stabilitu elektrizační soustavy. Závěr této kapitoly je věnován návrhům opatření pro zvýšení využití alternativních energetických zdrojů v energetickém mixu ČR. Druhá část je věnována experimentálnímu měření na malé větrné turbíně JPT-100 od firmy Jetpro Technology, Inc. Začátek popisuje základní matematické metody pro výpočet výkonu větru a samotné větrné turbíny. Text je doplněn názornými grafy. Následující část se věnuje samotné větrné elektrárně. V závěru jsou zmíněny její charakteristiky, kompletní popis měřícího pracoviště a výsledky měření.
This work is focused on the power engineering of the Czech Republic, particularly the alternative and its subset, wind power. Introduction acquaints readers with the state of energy in the country. They're the facts of the historical development of energy in Czechoslovakia and its status today. Representation of particular sources which are involved in the so-called. "Big Energy", their description and production. Each of the resources used is briefly described and discussed basic advantages and disadvantages arising from the nature of the source. It is also outlined the possible development of energy and change in the application of these resources in the future. The conclusion is devoted to alternative energy sources. Strives to cover the positive and negative aspects. It also shows the effect of alternative energy sources to power grid stability. The conclusion of this chapter is devoted to draft measures to increase the use of alternative energy sources in the energy mix of the Czech Republic. The second part is devoted to experimental measurements on small wind turbine JPT-100 from Jetpro Technology, Inc. The beginning describes the basic mathematical methods for calculating wind power and wind turbine itself. The text is accompanied by illustrative graphs. Another part deals with the actual wind turbine JPT-100. There are mentioned its characteristics, complete description of measuring workplace and measurement results.
Description
Citation
PUCHNAR, J. Instalace malé větrné elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Bohuslav Res, CSc. (člen) Ing. Jiří Ovsík (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Proč je u odporových větrných motorů nevýhodný vysoký točivý moment při nízkých otáčtách? Proč má každá molekula kinetickou energii 2 mv? Student seznámil zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO