Úprava letounu EV-55 na požární verzi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá přestavbou dvoumotorového letounu EV-55 vyvíjeného společností Evektor s.r.o. na požární verzi. Konstrukční úprava odpovídá předpisu CS-23 Amendment 3. Nejprve je provedena studie a porovnání se současnými konkurenčními požárními letouny. Na základě této studie je zhodnocena vhodnost letounu EV-55 pro přestavbu na požární verzi a stanoveny požadavky, které musí požární EV-55 splňovat z hlediska konkurenceschopnosti. Na základě těchto požadavků a certifikačních předpisů je provedena hlavní část práce - konstrukce hasicího zařízení a navrženy nutné konstrukční úpravy trupu letounu. Dle uvedeného předpisu je dále provedena pevnostní kontrola zařízení a trupu s úpravami. Na závěr je zhodnocen vliv hasicího zařízení na letové výkony a stabilitu letounu.
Aim of the Master’s thesis is modification of twin engine EV-55 aircraft developing by the Evektor Company to a fire-fighting version. Design modification corresponds to the CS-23 Amendment 3 requirements. First a competitiveness study and comparison with current fire-fighting aircrafts is performed. Based on the study suitability of the EV-55 as an aerial fire-fighter is evaluated and requirements on the fire-fighting EV-55 modification are stated from competitiveness point of view. Design of the fire-fighting system based on these facts and CS-23 requirements is performed as well as necessary design adjustment of the fuselage as main part of the thesis. Strength analyses of the system and the fuselage is performed to show compliance with the CS-23. In the end influence of the fire-fighting system on the flight performance and stability is discussed.
Description
Citation
PETRUŠKA, O. Úprava letounu EV-55 na požární verzi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. Ing. Luboš Janko, CSc. (člen) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) Ing. Václav Zajíc (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO