Univerzální komunikační centrum pro inteligentní domácnost s využitím OpenHAB

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Elektronických periférií v domácnosti je v dnešní době nespočet, proto je výhodné ovládat je v pohodlí a přehledně, například za pomocí chytrého mobilního telefonu. Tato práce řeší právě tuto možnost ovládání jednotlivých prvků domácnosti za použití OpenHAB (Open Home Automation Bus). V dokumentu je postupně vysvětleno jakou architekturu samotný OpenHAB má a jsou zde popsány jednotlivé prvky této architektury. Druhá část práce se zabývá konfigurací OpenHAB, konkrétně syntaxí jednotlivých souborů a také seznámení s vývojovým prostředím. Třetí část práce se zaměřuje na již přednastavené vazby mezi systémem OpenHAB a periferiemi. Čtvrtá část práce se zabývá přístrojem Raspberry Pi a možností použít jej jako server pro OpenHAB. V závěru práce je uveden návod pro zprovoznění tohoto systému na Raspberry Pi a příklad jeho následné konfigurace při použití prvků a senzorů firmy Homematic.
In households is increasing number of electronic peripheries. It is therefore appropriate to control these peripheries remotely, with comfort, for example by smart phone. This thesis focuses on opportunity to control every single element of household by OpenHAB (Open Home Automation Bus). In this thesis is gradually explained which architecture OpenHAB have and it's described individual elements of this architecture. Second part of this thesis deal with configuration of OpenHAB. Specifically with syntax of individual files and acquaint user with development environment. Third part of thesis is focused on already set bindings between system OpenHAB and peripheries. Fourt part focuses on device Raspberry Pi and opportunity to use it as a server for OpenHAB. In conclusion are given instructions for launching this system on Raspberry Pi and a example of following configuration with use of elements and sensors from Homematic.
Description
Citation
VESELKA, J. Univerzální komunikační centrum pro inteligentní domácnost s využitím OpenHAB [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jaroslav Vrána, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Vytvořte a popište přehledové blokové schéma vámi navržené demonstrační domácnosti (s přehledem pokojů, senzorů, čidel, ovládacích prvků, …).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO