Rizika mobilních zdrojů spojená s oceňováním škod na životním prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Předmětem diplomové práce je problematika oceňování škod na životním prostředí. V první části je popsán současný stav (rizika mobilních zdrojů, jejich analýza a hodnocení, metody hodnocení škod, legislativa). Je patrno, že daná problematika je aktuální téma a je potřeba jej řešit. V další části jsou popsány materiály a metody, které řeší danou problematiku a popis modelového příkladu na ocenění škody. Cílem je sestavení takové metody, která ocení modelovanou škodu a je posléze aplikovatelná i na reálný problém. Součástí je i analýza rizika. Daná metoda vychází z obecného přístupu Sejáka, konkrétně je využita tabulka s konkrétními čísly pro výpočet újmy. V závěru je shrnuto, že cíle dosaženo bylo a modelová škoda byla oceněna nefinančně i finančně. Doporučení je využít neboli zdokonalit metodu i pro skutečné havárie mobilních zdrojů v praxi.
The subject of this thesis is the issue of valuation of environmental damage. The first part describes the current status (risk from mobile sources, their analysis and evaluation methods of damage assessment, legislation). It is obvious that the given issue is a hot topic and needs to be addressed. The next section describes the materials and methods to solve the issue and description of a model example to award damages. The aim is to build such a method that modeled appreciate the damage and then is applicable to a real problem. It also includes an analysis of risk. The method is based on the general approach Sejak, namely table is used with specific numbers for the injury calculations. In conclusion, it is concluded that the objective has been achieved, and the match was awarded a shame not financially financially. The recommendation is to use or improve a method for real crashes mobile sources in practice.
Description
Citation
HEFKOVÁ, L. Rizika mobilních zdrojů spojená s oceňováním škod na životním prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení rizik firem a institucí
Comittee
prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (předseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (místopředseda) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (člen) doc. Ing. Radek Doskočil, Ph.D., MSc (člen) Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO