Návrh nových laboratorních úloh pro simulační prostředí GNS3

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem bylo vytvořit tři úlohy s postupem a nápovědou v prostředí GNS3. Všechny úlohy mají sloužit jako rozšíření praktických zkušeností z Cisco kurzu CCNP a ukázka funkčnosti GNS3. Celá práce se zaměřuje na použití IPv6 a koexistenci s IPv4. Teoretické části jsou věnovány přípravě na úlohy a jejich hlavní cíl je vysvětlení a použití příkazů v dané problematice. U Prostředí GNS3 je popsána instalace a základní nastavení. Jednotlivé úlohy na téma MP-BGP, IPv6 tunely a IPsec VPN s využitím VTI jsou rozděleny do určitých částí. Obsažen je postupný návod s topologií, podrobnější nápověda a v příloze celá konfigurace.
The goal was to create three laboratory tasks with process and help in GNS3 environment. All laboratory tasks should be used for extending practise experiences from Cisco course CCNP and illustration of GNS3 function. Whole thesis is focused on using IPv6 and coexistence with IPv4. Teoretical parts are dedicated for preparation on laboratory tasks and their main goal is explaining and use of commands in specific problematics. In GNS3 environment, there is explained instalation and basic settings. Laboratory tasks on theme MP-BGP, IPv6 tunnels and IPsec VPN with use of VTI are divided into specific parts. The parts consist of the described procedures with topology, detailed instructions and the entire configuration in Annex.
Description
Citation
BUREŠ, F. Návrh nových laboratorních úloh pro simulační prostředí GNS3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Konfigurace poslední úlohy využívá algoritmu SHA-1. Je tento protokol v dnešní dobe bezpecný? Jaké kroky by vedly k posílení bezpecnosti?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO