Ochrana proti kryptoanalýze postranními kanály

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Postranní kanály ovlivňují razantně bezpečnost kryptografických systémů, proto je nutné jim věnovat pozornost při implementaci šifrovacího algoritmu. V této práci jsou v počátku uvedeny základní typy postraních kanálu a jaké útoky se pomocí nich provádí. V následující část jsou popsány druhy ochran proti útoku postranními kanály, z kterých je nejvíce kladen důraz na maskování, z důvodu možné implementace i na stávající kryptografické systémy. Poté jsou představeny maskovací techniky pro šifru AES, kde je popsán jejich způsob maskování, úprava šifrovacího algoritmu a především vůči kterým útokům odolají. V praktické části je popsáno měření, které se snaží zaznamenat proudovou spotřebu mikrokontroleru. Měření mělo za účel zkoumat především na únik informací pomocí proudového postranního kanálu.
Side channels affect a security of the cryptographic systems, due to it is necessary to focus on implementation of the algorithm. There are mention basic classification of side channels in the beginning of the work. The following chapter describes types of countermeasures against side channel attack, which the most emphasis on masking, because of possible implementations on existing cryptosystems. Masking techniques are introduces in the following chapter, where is a description of their method of masking, treatment of cipher and their resistance against attack. The practical part describes the measurements that are trying to record the power consumption of the microcontroller. Measurement was designed to examine primarily on information leakage through power side channel.
Description
Citation
GERLICH, T. Ochrana proti kryptoanalýze postranními kanály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Sýkora (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Jaká je podle Vás nejvhodnější metoda ochrany proti analýze postranních kanálů u algoritmu AES, který běží na paměťově omezeném zařízení, např. mikrokontroler MSP430F2274, kde je SRAM 1kB?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO