Návrh otopné soustavy s tepelným čerpadlem vzduch-voda v kombinaci s bivalentním zdrojem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce řeší kompletní rekonstrukci otopné soustavy, tj. včetně zdroje tepla, rozvodů a otopných těles, rodinného domu s vyššími tepelnými ztrátami. Jako zdroj tepla je zvoleno tepelné čerpadlo vzduch-voda. S ohledem na minimální stavební zásahy je soustava navržena s deskovými otopnými tělesy. Je proveden výpočet potřebného výkonu pro ohřev teplé vody a výběr tepelného čerpadla vhodné výkonové řady v kombinaci s akumulační nádrží s vestavěným zásobníkem teplé vody. Stanoví se bod bivalence, záložním zdrojem jsou elektrická topná tělesa instalovaná do akumulační nádrže. Přiložena je výkresová dokumentace a schémata zapojení s bezpečnostními prvky. Na závěr je proveden výpočet odhadované návratnosti.
The thesis is engaged in complete reconstruction of a heat system of a family house with higher heat loss, i.e. heat source, piping and radiators. As a heat source is chosen air-water heat pump. Heat system is designed with panel radiators with regard to minimum building interventions. A required power for hot water heating is calculated and selected a heat pump from suitable power range in combination with storage tank with hot water tank. The bivalent point is determined, as backup source are heating elements installed in storage tank. Drawings and circuit diagrams with safety elements are attached. In the end is calculation of estimated return.
Description
Citation
SKOČÍK, L. Návrh otopné soustavy s tepelným čerpadlem vzduch-voda v kombinaci s bivalentním zdrojem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-24
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta. Byl vznesen dotaz na uvažovanou přirážku výkonu, potřebného pro přípravu teplé vody. prof. Pavelek vznesl dotaz zda byly zohledněny při porovnání nákladu veškeré investiční náklady.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO