Výroba součásti na multifunkčním CNC stroji

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá návrhem výroby součásti na multifunkčním CNC stroji. Nejdříve jsou uvedeny vývojové generace CNC strojů a jejich výhody a nevýhody. V další části práce bude posuzován materiál a funkčnost součásti. Dále jsou navrženy výrobní stroje a nástroje pro výrobu. NC program je vytvořen pomocí programu GibbsCAM, importován do stroje a následuje vyrobení součásti s celkovou kontrolou obrobených ploch s využitím 3D měřicího zařízení. V závěrečné části bude poukázáno na technicko-ekonomické zhodnocení výroby vzorové součásti.
The bachelor thesis deals with a plan for production of a component manufactured by a multifunction CNC machine. First, different generations of CNC machines are described and their advantages and disadvantages mentioned. In the following part of the thesis the material and functionality of the component are examined. Further, production machines and tools are suggested. NC programming software, which is designed with the use of GibbsCAM software, is imported to the machine. During the manufacturing process, the surface being tooled is thoroughly monitored by a 3D measuring device. The last chapter considers technical and economic aspects of the component production.
Description
Citation
KRATOCHVIL, R. Výroba součásti na multifunkčním CNC stroji [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. (místopředseda) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Navrátil (člen) Ing. Karel Neužil (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Jáký je nejstabilnější mechanismus upínání VBD a proč? Jaké jsou výhody a nevýhody u negativní geometrie soustružnického nože? Jak je možné vytvážet nastavení geometrie lůžka pro VBD a jakou geometrii to ovlivňuje? Proč bylo při výrobě 50ks ročně přistoupeno k výrobě na CNC? Student položené dotazy zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO