Vybrané optimalizační modely pro redukci rizik v letecké přepravě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá matematickým modelováním situace, kdy v důsledku nárůstu rizik v okolí Evropy nastává nutnost přepravit české občany zpět do ČR. Model v obecné úrovni zohledňuje náhodné kolísání poptávky a nákladů na přepravu. Optimalizační model je pak postaven na idejích stochastického programování a zahrnuje reálná a expertní data z oblasti letecké přepravy, se kterými dále pracuje implementace v systému GAMS. Výsledky jsou dále diskutovány. Přehledová část diplomové práce se věnuje možné aplikací lineárního a stochastického programování, formulaci dopravního problému a popisuje základní nástroje a realizací optimalizačního modelu na základě reálných dat v systému GAMS. Druhá část diplomové práce se věnuje návrhu možných zlepšení, aplikováním reálných dat do modelu a jejich vyhodnocením.
The diploma thesis deals with mathematical modeling of the situation when due to the increased risks occurring around Europe there is a need of immediate transport of Czech citizens back to the Czech Republic. The model takes into account the general level of random fluctuations in demand and transportation costs. The optimization model is then built on the ideas of stochastic programming and includes real and expert data in the field of air transportation, which are later implemented into GAMS. The results are discussed. The survey part of the diploma thesis is devoted to the possibility of applying linear and stochastic programming, the interpretation of the mathematical transportation theory. It describes the basic tools and development environment and the realization of mathematical model based on real data in GAMS. The second part of the thesis deals with a proposal of possible improvements in aviation by applying the real data into the model and by analyzing the obtained results.
Description
Citation
SCHWARZ, O. Vybrané optimalizační modely pro redukci rizik v letecké přepravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení rizik firem a institucí
Comittee
doc. Ing. Miloš Koch, CSc. (předseda) prof. Ing. Přemysl Janíček, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Robert Kledus, Ph.D. (člen) RNDr. Pavel Popela, Ph.D. (člen) Mgr. Vladěna Štěpánková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO