Simulace poslechového prostoru, azimutu a vzdálenosti zvukového zdroje pro vícekanálové ozvučovací systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca je zameraná na simuláciu posluchového priestoru. Popisuje najčastejšie používanú panoramovacú metódu, ktorou je vektorová metóda. Ďalej sa zaoberá obrazovou metódou, ktorá umožňuje výpočet parametrov priamej zvukovej vlny a zvolený počet odrazených zvukových vĺn v pravouhlej miestnosti. Túto metódu porovnáva s metódou ray-tracing, taktiež často používanou. Študuje problematiku frekvenčne závislej zvukovej pohltivosti materiálov pri odrazoch zvukovej vlny od steny. Na základe týchto poznatkov sú navrhnuté vo vývojovom prostredí MATLAB dve applikácie. Jedna slúži na simulovanie virtuálneho zvukového prostredia. Druhou je aplikácia pre panoramovanie azimutu a vzdialenosti zdroja zvuku.
This thesis is aimed at simulation of auditory space. It describes the most frequently used panning method: Vector Base Amplitude Panning. Also is focused on image source method, which allows computing the parameters of direct sound wave and reflections in rectangular room. This method is compared with ray–tracing method, which is also often used. It deals with the matter of the frequency – dependent absorption of materials in reflection of the sound wave against the wall. On the basis of these information two applications were designed in MATLAB development environment. The first one allows the simulation of auditory space. The other one is the application for sound source panning by its azimuth and distance.
Description
Citation
ORLOVSKÝ, K. Simulace poslechového prostoru, azimutu a vzdálenosti zvukového zdroje pro vícekanálové ozvučovací systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Reichert (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Tejkal (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Proč je přesnost lokalizace zvuku vlevo a vpravo od hlavy nižší než vředu a vzadu a jaké jsou přibližné hodnoty této nepřesnosti? Body se stejnými ITD a IID tvoří tzv. Kužel konfuze. Z jakého důvodu jste volil pro simulaci kmitočtové závislé pohltivosti materiálů kaskádní spojení low- a high-shelving filtru? Jaký charakter má jejich fázová kmitočtová charakteristika a jek se projeví v simulaci odrazů zvukových vln? Dostatečné pokrytí požadovaných tvarů absorbč. char., nízká výpočetní náročnost, fázová char. je nelineární. "Z jakého důvodu jste volil pro simulaci kmitočtové závislé pohltivosti materiálů kaskádní spojení low- a high-shelving filtru? Jaký charakter má jejich fázová kmitočtová charakteristika a jek se projeví v simulaci odrazů zvukových vln?" Neodpovídalo se "Jaké faktory se podílí na odhadu směru zdroje zvuku v horizontální a vertikální rovině a v jakých kmitočtových pásmech se uplatňují? Na čem je založen vjem vzálenosti zdroje zvuku ve volném a difůzním poli?" Neodpovídalo se Jak byste v takové místnosti šířil světlo? stejně jako zvuk
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO