Využití odpadního tepla spalin pro výrobu elektrické energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Metody využití odpadního tepla spalin jsou stále více na vzestupu a dají se aplikovat v řadě technologií. Jednou z technologií je výroba cementu, na kterou je zaměřena problematika práce. V rámci řešení a pro pochopení problému, je nastíněn proces výroby cementu a analýza odpadního tepla z procesu, na jejím základě jsou vybrány vhodné metody využití odpadního tepla s bližším zaměřením na jednotky ORC. Po následném zhodnocení a volbě nejvhodnější jednotky je proveden návrh, výpočet a konstrukční řešení výměníků tepla. Výsledkem řešení je zhodnocení celého návrhu.
Methods of utilization waste heat are increasingly on the rise and can be applied in many technologies. One of the technologies is the manufacture of cement, which is focused issue of work. Within the solution, and for understanding the problem is outlined cement production process and the analysis of the waste heat from the process, on this basis are selected a suitable method using waste heat with a closer focus on ORC units. After following evaluation and selection of the most suitable unit is made design, calculation and construction of heat exchangers. The result is the evaluation of the entire proposal.
Description
Citation
REJNUŠ, V. Využití odpadního tepla spalin pro výrobu elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Polesný, CSc. (místopředseda) Ing. Aleš John (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skoupý (člen) Ing. Jaroslav Sláma (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO