Identifikace zdrojů hluku pomocí beamformingu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá systémy identifikace zdrojů hluku pomocí mikrofonních polí, které jako metodu zpracování nasnímaných akustických signálů využívají beamforming. V práci jsou popsány jednotlivé prvky takového systému a je uvedeno srovnání s jinými systémy, které slouží k podobnému účelu (např. NAH). Jsou zmíněny různé typy mikrofonních polí a jejich vliv na výslednou schopnost identifikace zdroje. Dále se práce blíže zaměřuje na techniku Delay-And-Sum, na které jsou vysvětleny základní principy a omezení beamformingu. V praktické části je popsána implementace metody DAS v programovacím prostředí MATLAB a v jazyce C, realizace konkrétních konstrukcí mikrofonních polí a sestavení kompletních systémů schopných identifikace zdrojů hluku. Tyto systémy byly otestovány provedením praktického experimentu. Dosažené výsledky v podobě map rozložení akustické energie ve snímaném prostoru jsou interpretovány v poslední kapitole.
This master's thesis is focused on the noise source identification using microphone arrays and beamforming as the signal processing method. It describes parts of such a system and provides a comparison with other systems that serve a similar purpose (eg. NAH). Various types of microphone arrays are mentioned with their influence on the resulting ability to identify the noise source. We are further focusing on Delay-And-Sum technology, on which we are explaining the basic principles and constraints of beamforming. The practical part describes the implementation of the DAS method in MATLAB and C language, the specific structures of built microphone arrays and assembly of complete systems capable of identifying sources of noise. These systems were tested by performing a practical experiment. Achievements in the form of distribution maps of acoustic energy in the focused space are interpreted in the last chapter.
Description
Citation
KURC, D. Identifikace zdrojů hluku pomocí beamformingu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Na obr. 5.4 je uvedena přijímaci charakteristika ULA pole, jehož parametr "d" zcela zřejmě splňuje podmínku (3.26) pro daný kmitočet. Jak vysvětlíte vznik postranních laloků? Proč potom je podle Vás (viz 4.1.2) maximální úroveň bočních laloků u mřížového pole nižší než při použití ULA? - Postranní laloky jsou přítomny vždy. Jaký je rozdíl mezi statickou konfigurací mikrofonového pole a metodou skenování? Kdy je možné použít metodu skenování? - Student obě otázky objasnil. Jaké je reálné použití systému?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO